На ЗАЕС є ризик викиду радіації через пошкодження станції – «Енергоатом»


Російські окупанти внаслідок обстрілів 5 серпня серйозно пошкодили азотно-кисневу станцію та об’єднаний допоміжний корпус на Запорізькій АЕС. Наразі є ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин.

Про це повідомляють «Енергоатом» та видання The Insider, передає Слово і Діло.

«Внаслідок обстрілів серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію та об’єднаний допоміжний корпус. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, також високою є пожежна небезпека. 6 серпня Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки», - йдеться у повідомленні.

 Росія захопила Запорізьку АЕС та продовжує провокації. ЗАЕС могла злетіти у повітря. У ситуацію має втрутитися МАГАТЕ.

«Енергоатом» зазначає, що український персонал станції продовжує працювати навіть у таких умовах та докладає усіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки.

Наразі персонал станції займається ліквідацією наслідків пошкоджень, яких окупанти завдали своїми обстрілами 5 серпня.

Водночас видання The Insider повідомляє, що росіяни могли замінувати ЗАЕС, або територію навколо атомної електростанції. Про підозрілу діяльність російських солдатів повідомляють джерела видання на ЗАЕС.

Варто зазначити, що The Insider опублікував відео, на якому російські військові вантажівки заїжджають на територію АЕС та розвантажують якийсь вантаж.

Згідно з даними співрозмовника видання, колона військових вантажівок прибула на територію АЕС 2 серпня.

Зазначається, що вантажівки зупинилися між 1 і 2 енергоблоками і через деякий час частина колони по одній машині почала заїжджати на територію машинного залу 1-го енергоблока через вантажні ворота. За даними цього джерела, машинну залу замінували.

Згідно зі свідченнями іншого співрозмовника видання, на території станції перебувають близько 500 російських солдатів та військова техніка, у тому числі БТРи, зенітні установки та техніка для радіохімічної розвідки. Відповідне джерело зазначає, що росіяни замінували територію навколо ЗАЕС.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!