Незабаром уряд перевірить Івано-Франківщину на виконання протитуберкульозних заходів


У столиці під головуванням Міністра охорони здоров'я України Раїси Богатирьової відбулася Всеукраїнська нарада з актуальних питань контролю за туберкульозом у регіонах з високим рівнем захворюваності.

Участь у ній взяли представники Держслужби України соцзахворювань, керівники департаментів та управлінь з питань охорони здоров’я облдержадміністрацій, головні лікарі протитуберкульозних закладів та позаштатні спеціалісти областей за фахом «Фтизіатрія», представники медичних навчальних закладів, науковці та ін.

Під час засідання обговорені найбільш проблемні питання протидії захворюванню на туберкульоз та дотримання прийнятих в країні стандартів лікування й діагностики, які були виявлені в результаті фахових перевірок семи регіонів України – Автономної Республіки Крим, Кіровоградської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Херсонської та Дніпропетровської областей. У кожному з регіонів комісією, до якої увійшли радник Міністра охорони здоров’я України Ганна Ковальова, представники Держслужби України соцзахворювань, ДУ «Національний інститут фтизіатрії та пульмонології ім. Ф.Г. Яновського АМН України», проведено детальний аналіз ситуації, а також складено окремі плани невідкладних дій.

Під час наради Міністр наголосила на тому, що в планах системно викладені основні рекомендації, які стосуються організаційних, медичних, соціальних аспектів в процесі подання захворювання. «Ефективне впровадження цих планів в межах області дозволить створити підґрунтя для позитивних зрушень в плані покращення епідемічної ситуації, підвищення якості та оперативності послуг для хворих на туберкульоз. Прикладом, такої успішної роботи на сьогодні в Україні є Луганська область, якій вдалося суттєво підвищити рівень матеріально-технічної бази, налагодити міжвідомчу взаємодію та забезпечити населення області належним рівнем протитуберкульозної допомоги», - зазначила Раїса Богатирьова.

Міністр також повідомила, що подібні перевірки очікуються в Рівненській, Волинській, Тернопільській, Івано-Франківській, Львівській, Київській областях та місті Києві.

Формат широкого обговорення дав можливість озвучити та врахувати значну кількість експертних висновків та настанов. Голова Дерсжслужби України соцзахворювань Тетяна Александріна звернула увагу регіональних представників на необхідність активнішого залучення наукового та освітнього сектору, налагодження взаємодії з фахівцями санепідемслужби, закладів соціального захисту та міграційних служб. Керівник відомства також звернулася до регіонів з проханням забезпечити належний моніторинг за раціональним та обґрунтованим використанням протитуберкульозних препаратів. Зауваження Тетяни Александріної також стосувалися транспортування бактеріологічного матеріалу до лабораторій для діагностики туберкульозу.

За результатами наради прийнято рішення про проведення тренінгу для медичних працівників первинної ланки з метою підвищення рівня знань, які стосуються виявлення туберкульозу, насамперед, серед груп підвищеного ризику, переадресації пацієнтів для отримання ними спеціалізованої допомоги тощо.