Німецькі фахівці навчали прикарпатських молодих сільських і селищних голів


24 – 26 вересня в Івано-Франківському обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій проходять навчання молодих сільських, селищних голів

24 – 26 вересня в Івано-Франківському обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій проходять навчання молодих сільських, селищних голів на тематичному короткостроковому семінарі «Розвиток громадянського суспільства у сільських і селищних громадах». Семінар проводиться як завершальний етап проекту міжнародної технічної допомоги «Формування громадянського суспільства у сільських і селищних громадах Івано-Франківської області», який було розпочато у березні 2012 року за підтримкою і сприянням Фонду Ганса Зайделя та Державного міністерства внутрішніх справ Баварії (ФРН).

Учасники проекту протягом півтора року знайомилися з європейським досвідом залучення громадськості до вирішення проблем місцевого розвитку, розробили і навіть частково впровадили проекти місцевих ініціатив із залученням активних громадян у своїх громадах, група переможців конкурсу проектів у травні 2013 року мала можливість здійснити ознайомчу поїздку до Федеративної Республіки Німеччини для вивчення практики залучення громадськості до вирішення проблем розвитку територіальних громад.

На семінарі здійснено презентації підсумків реалізації проекту і телевізійного фільму «Баварія: суспільство ініціативних людей», створеного обласним телебаченням «Галичина» на основі матеріалу, знятого під час ознайомчої поїздки до міста Дінкельсбюль у Баварії. У відкритті семінару взяв участь і виступив із вступним словом перший заступник голови обласної ради Олександр Левицький.

Завершальні заняття і консультації з питань удосконалення організації залучення громадськості до вирішення місцевих проблем проводить на семінарі доктор Юрген Вальхсхьофер, який має чималий досвід як наукової і викладацької, так і практичної роботи політика і муніципального діяча (впродовж 18 років був бургомістром міста Дінкельсбюль у Баварії).

Довідка: Проект «Формування громадянського суспільства у сільських і селищних громадах Івано-Франківської області» реалізовувався протягом 2012-2013 років на базі Івано-Франківського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій за підтримкою і сприянням Фонду Ганса Зайделя та Державного міністерства внутрішніх справ Баварії (ФРН).

Метою проекту є сприяння формуванню осередків громадянського суспільства у сільських і селищних громадах Прикарпаття через активізацію участі громадян у розвитку місцевого самоврядування шляхом започаткування місцевих ініціатив соціального, культурного, спортивно-масового і т.п. характеру та втілення проектів розвитку місцевого самоврядування на відповідних територіях за участю жителів сіл і селищ, використовуючи німецький досвід залучення громадськості до участі у суспільних ініціативах.

Учасниками зазначеного проекту були 47 сільських та селищних голів, відібраних насамперед з числа членів Профспілкової асоціації молодих сільських голів Прикарпаття.