Обсяги іноземних інвестицій підприємств Івано-Франківська за останні три роки зросли майже у 2 рази


За даними відділу контролю за валютними операціями у сфері зовнішньо-економічної діяльності міської ДПІ протягом 2008-2013 років іноземні інвестиції зареєстрували 19 суб‘єктів господарювання.

Івано-Франківськими підприємствами залучено більш як 70 млн.євро іноземних інвестицій, обсяги яких за останні 3 роки зросли у 1,8 разів. У загальнообласному обсязі інвестицій частка підприємств міста склала 47,1%, пише БРІЗ.

Інвесторами в економіку Івано-франківська виступили 46 країн світу Іноземний капітал вкладено у 202 підприємства міста. Привабливими з точки зору економічного розвитку міста є підприємства промисловості, в які спрямовано 142,3 млн.дол. США (75,4 відсотка). Зокрема, найбільші обсяги прямих іноземних інвестицій (акціонерний капітал) у 2013 році вкладено у підприємства ТОВ «Імперово Фудз» (харчова галузь) та ТОВ «Гер-Холдинг» (будівельна галузь).

Найбільше капітальних інвестицій (794 млн.грн. або 91,1 відсотка загального обсягу) спрямовано на придбання та створення нових активів.

Підприємствами та організаціями за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 871,3 млн.грн. капітальних інвестицій, що на 23,4 відсотка більше, ніж у минулому році. Найвагомішу частку капітальних інвестицій (99,5% загального обсягу) спрямовано у матеріальні активи. В тому числі, інвестиції у нежитлові будівлі склали 64,5% від загального обсягу, у житлові будівлі – 21,9%, машини, обладнання та інвентар – 6,5%, тощо.

Створення сприятливого інвестиційного клімату є не лише стратегічним пріоритетом держави щодо модернізації країни, яка проводиться починаючи з 2010 року, але і одним із завдань органів Міндоходів. Інвестування в економіку міста Івано-Франківська обумовлює потребу у своєчасному відшкодуванні ПДВ таким суб’єктам господарювання.

З цією метою міндоходівці вживають достатньо заходів щодо своєчасності проведення усіх процедур із здійснення відшкодування цього податку.

На сьогодні левова частка ПДВ відшкодовується підприємствам з іноземними інвестиціями в автоматичному режимі.