Олександр Смаль: На ТБ зарплата 1200 гривень. Це — гостре питання і воно ніяк не вирішується


Учора, на сесії міської ради, міський голова вирішив вислухати думку працівника Калуського міського ТБ, журналіста Олександра Смаля щодо ситуації на телевізії.

— Є сумнів щодо того, що щось зміниться, — повідомив Олександр Смаль. — Тут говорили про нездорову атмосферу у колективі і про невеликі заробітні плати державних службовців — 1700-1800 гривень. У нас на ТБ із введенням бальної системи заробітна плата на рівні 1200-1400 гривень. Щоправда, не в усіх. Це — гостре питання і воно не вирішується. А пропозиції з боку працівників телебачення до уваги не беруться, пишуть "Вікна".

— Якщо стоїть питання у зарплаті, давайте переглядати дотацію, — запропонував міський голова Ігор Насалик. — Я не бачу у вас новизни на телебаченні. Зробіть передачу «Хто тут живе», або передачу про різні заклади громадського харчування міста із різноманітними порадами.

Як повідомляли ”Вікна”, суд визнав, що наказ диреткора КМТ Віталія Крохти щодо звільнення Олександра Смаля з посади головного редактора Калуського міського ТБ — незаконний.

Згідно із довідкою, яку отримали депутати міської ради, на оплату праці у 2011 році для працівників міського ТБ було використано 326,5 тис. гривень, а за перше півріччя 2013 — 154,5 тис. гривень. Тобто, очевидно, що нині працівники міського ТБ, або принаймні, окремі із них, отримують навіть меншу заробітну плату, ніж 2 роки тому. Разом із тим, якщо у 2010 році ТБ самостійно заробило 117,6 тис. гривень, у 2011 — 55 тис. гривень, то за 6 місяців цього року — не цілих 20 тис. гривень.

Найбільшу дотацію міське ТБ отримало у 2011 році — 527 тис. гривень. А за 6 місяців 2013 року — 240 тис. гривень. Водночас, за 1 півріччя на КМТ ще існує заборгованість із заробітної плати у розмірі 41,3 тис. гривень. 

Ігор Насалик повідомив, що Калуське міське телебачення прийматиме участь в отриманні ліцензії на радіочастоту у Львові та Львівській області. І це має стимулювати КМТ до збільшення заробітків на рекламі. Якщо у 2011 році ТБ забезпечувало себе заробітками на рекламі на 9,1%, у 2012 — на 15,5%, то цьогоріч — на 7%.

Також міський голова дав пораду директору ТБ, як забезпечити цілодобове мовлення (”крутіть з півночі до 6.00 «німецьке» кіно”) та зробив зауваження про те, що міська телевізія не реагує на звернення Нацради з питань телебачення та радіомовлення.

Нагадаємо, вчора депутати міської ради заслухали звіт директора міського ТБ та затвердили редакційну раду.