Олександр Солонтай: Рішення щодо видобутку сланцевого газу на Прикарпатті має приймати громада


Рішення, щодо видобутку сланцевого газу на Прикарпатті повинно прийматися реально в тих громадах та місцях і територіях, яких це стосується.

Таку думку висловив під час онлайн інтерв’ю з кореспондентом «Бліц-Інфо» експерт Інституту Політичної Освіти, безпартійний діяч та один із ініціаторів об’єднання СИЛА ЛЮДЕЙ Олександр Солонтай

«В Івано-Франківську я зустрічав людей, які і позитивно, і негативно ставляться до видобутку сланцевого газу.  Після рішення Івано-Франківської обласної ради в Києві була велика дискусія з експертами, фахівцями, журналістами  та економістами на цю тему. Думки розділилися. Моя особиста думка наступна - рішення повинно прийматися не у Верховній Раді чи КАБМІНІ, а в тих містах і районах де реально планується видобуток, навіть не на рівні Івано-Франківської обласної ради», - переконаний пан Солонтай.  

За його словами, проблема сланцевого газу безпосередньо пов’язана з водою. Тому коли мовиться про територію де має прийматися рішення, воно повинно включати населені пункти де цей водний ареал знаходиться. Якщо в тих громадах приймуть рішення про те, щоб не видобувати сланцевий газ, безпартійний діяч обіцяє погодитись з думкою людей, які там живуть та готовий прийти їм на допомогу.

Якщо ж будуть такі, міста і райони, котрі приймуть рішення про те, щоб допускати видобуток сланцевого газу, тоді пан Солонтай обіцяє допомогти  таким  людям провести екологічну кампанію, щоб спробувати переконати їх в іншій думці.

«Я точно за місцеве самоврядування і за максимальну передачу повноважень людини на місцях. Люди самі повинні брати на себе відповідальність. Не маю я ніякого права приїжджати з Києва, чи хтось з Верховної Ради розказувати людям як їм жити, тим більше в питаннях екології», - зазначає Олександр Солонтай.

Також на думку експерта, обов’язково будь-який крок, вчинок людям треба пояснювати, максимально в деталях. Інформувати, адже звичайно не всі розуміють, що таке сланцевий газ.

«Що би ми не говорили, любі реформи, які би ми не робили: зміни будівництва трансформації, надра, об’єкти, копалини, земля, будь-що потребує  пояснення. Я не розумію тих політиків, котрі відмовляються від широкого спілкування з громадськістю перед тим як приймати рішення. Треба пояснювати людям максимально в деталях»,- наголосив Олександр Солонтай.

Крім того, за його словами, в Україну необхідно вернути закон «Про місцевий референдум», адже люди мають мати право приймати компетентні рішення. А для цього перед будь-якими обговореннями людей необхідно забезпечити інформацією.

«Це одне з тих питань, де люди мають право сказати свою кінцеву думку. Спочатку має іти інформаційна робота,  а потім вже прийняти рішення знаючи всю інформацію, зваживши на все. Я за компетентні рішення», - зазначив пан Солонтай.