Олесь Доній: Щоб бути у Європі, треба кожному боротися з лінню


Україні потрібна світоглядна реформація, щоб прийти до необхідності самообмеження – насамперед, самообмеження еліт. Про це 12 вересня у Львові під час круглого столу «Обираючи Європу», який організував громадсько-журналістський рух «Народний контроль», заявив народний депутат Олесь Доній.

«Говорити про те, що треба змінюватися самим, політики не хочуть і громадські діячі не хочуть, – сказав він. – Говорити про те, що нація заздрісна, лінива, агресивна, ніхто не наважується».

Як приклад відмінностей у ментальності українців та європейців, нардеп розповів, які гори сміття залишають після відпочинку на природі українці і, навпаки, як чисто, коли лише переїхати за кордон в європейську державу, пише Zik.

«Думаєте, проблема лише в тому, що політики не прийняли кілька законів? Але це не так. Заїжджаєте в кожне село, а там кожен день п’янки – о, великий празник, і завтра, і післязавтра…», – зазначив Доній.

«У нас на дорогах гине 21 людина на 100 тис. населення. Це в три чи чотири рази більше, аніж в країнах Європи. Але це ж не Янукович, не Ющенко, не Тимошенко. Це наші громадяни, які пиячать за кермом і їздять, порушуючи всі правила. І як на мене, ніякі угоди про асоціацію не зможуть це припинити», – додав він.

При цьому нардеп висловив переконання, що Україні потрібна світоглядна реформація, яку свого часу пережила Європа і після якої Європа прийшла до необхідності самообмеження – насамперед, самообмеження еліт.

«У нас про це ніхто не говорить. У нас думають, як поміняти Януковича на свого більш україномовного Януковича, – заявив Доній.

Натомість, додав він, «депутат повинен мати етику самообмеження».

Також він зазначив, що в Україні ніхто не говорить, що криза є загально соціальна, а не політична. Зокрема, криза є також у церков. «Дуже мало віруючих священників, і вони думають більше про золоті куполи», – сказав Доній.

«Я не знаю, за якої влади ми станемо реальною частиною ЄС, але я впевнений, що без зміни себе, без боротьби з агресією, заздрістю, лінню і безкультур’ям кожного з нас, українців, нічого не буде, нічого нам не світитиме. Може бути тільки розчарування, після якого маятник може хитнутися в інший бік», – заявив він.