Підприємства Прикарпаття модернізують


Промисловість Тисмениччини цього року демонструє істотне зростання — за вісім місяців обсяг реалізації продукції зріс на 6,7 відсотка порівняно з січнем—серпнем 2012 р.

Загалом промислові підприємства району виробили і продали продукції на 886,7 млн. грн. без врахування ПДВ та акцизних зборів. Заступник голови Тисменицької райдержадміністрації Володимир Заник, доповідаючи на засіданні колегії РДА про підсумки виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку і бюджету району за дев’ять місяців та Указу Президента «Про невідкладні заходи щодо прискорення здійснення економічних реформ», назвав понад десять колективів, які помітно наростили обсяги виробництва.

Зокрема ПАТ «Івано-Франківськцемент» (керівник — Богдан Заєць), ТзОВ «Падана Кемікал Компаундс» (Вадим Бабій), ТзОВ «Тисхутролюкс» (Галина Дарчин), ПрАТ «БарваПромтара» (Петро Птуха), ПП «Мар-Мих» (Анатолій Рибак), СП ТзОВ «ПрофіТис» (Світлана Хмелівських), ТОВ «МPV-Юкрейн» (Роланд Шук) та інші, які реалізували продукції на 8,6-19,2 відсотка більше, ніж за аналогічний період торік. А ще — ЗАТ «Бартекс» (Роман Фаштрига) і ПрАТ «Газінвест» (Ігор Вінтоняк), де обсяги продажів зросли взагалі на 49,6 та 56,3 відсотка відповідно.

Важливо і те, підкреслив він, що ці підприємства активно інвестували власні і залучені кошти у модернізацію та нарощування виробничих потужностей.
— За перше півріччя освоєно 110,2 млн. грн. капіталовкладень, — зазначив В. Заник. — Найбільші інвестиції зробило ПАТ «Івано-Франківськцемент», де продовжується будівництво нового цементного заводу з використанням вперше в Україні сухого способу виробництва цементу за енергоощадними й екологічно безпечними технологіями данської фірми «FL Smidth». А ТзОВ «Геліос Енерджі» у с. Радчі ввело в експлуатацію дві черги сонячної електростанції, вартість основних засобів яких перевищує 63 млн. грн. 
Ще однією помітною подією в розвитку промисловості Тисмениччини став пуск виробничих потужностей СП «Завод «Прокерам» ТзОВ «ўолд кераміка» у Загвізді. По-перше, це дозволило, як зазначалося на засіданні колегії РДА, створити 156 робочих місць із середньомісячним заробітком працівників 2 800 грн. По-друге, нове виробництво дозволить щорічно випускати 60 млн. штук керамічної цегли. За словами директора ТзОВ «ўолд кераміка» Олександри Сапіжак, усі процеси тут автоматизовано, а продукція відзначається високою якістю, міцністю й морозостійкістю, має низький показник водопоглинання і є екологічно чистою. Керамічна цегла користується значним попитом не лише в Україні, а й за її межами. Словом, як і у випадку зі спорудженням нового цемзаводу у ПАТ «Івано-Франківськцемент», йдеться про запуск виробництва з високою культурою праці та якості продукції, цілком конкурентоспроможного на європейському ринку, що нині, коли Україна активно готується до євроінтеграції, надзвичайно важливо...

Успішна робота промислових і сільськогосподарських підприємств, будівельних організацій і приватних підприємців та підприємств, які працюють у інших сферах, зокрема торгівлі, дозволила за підсумками дев’яти місяців виконати районний бюджет по доходах загального фонду (без врахування трансфертів) на 110,3 відсотка. Додатково до загального фонду надійшло за три квартали понад 1,55 млн. грн. Район також не має боргів з виплати зарплат людям.

Зрозуміло, що на засіданні колегії Тисменицької РДА вели мову і про проблеми в економічній сфері, які теж є, та про шляхи їх подолання. Зокрема і надалі вирішено докладати зусиль для боротьби з виплатою зарплат у «конвертах» та активно протидіяти використанню найманої праці без офіційного оформлення трудових відносин з працівниками. Виконавчим комітетам цілої низки сільських рад району, які, на переконання начальника фінансового управління РДА Ганни Василів, мають таку можливість, рекомендовано вжити вичерпних заходів для виконання дохідних частин своїх бюджетів. Також окремо акцентовано увагу на необхідності домогтися максимального скорочення заборгованості перед Пенсійним фондом (ПФУ), яку мають окремі суб’єкти господарювання, та забезпечити виконання показників бюджету ПФУ, а також і правильність та своєчасність призначення, перерахунку й виплати пенсій людям пенсійного віку.

Голова Тисменицької райдержадміністрації іван Росіцький, узагальнюючи розгляд підсумків виконання програми соціально-економічного і культурного розвитку у, так би мовити, більш широкому контексті, підкреслив, що «сьогодні не модернізувався б «івано-Франківськцемент», якби на підприємстві не було керівника, який дбає про підприємство і людей та наполегливо працює над вирішенням цих питань. і хто знає, як, з огляду на нинішні складні умови, спрацювали б наші культура, освіта, медицинаѕ Але там також є керівники енергійні, мислячі, активні, які приходять до нас у райдержадміністрацію, в районну раду з конкретними пропозиціями і зі своїм баченням, як можна реалізувати їх на практиці. І в цьому — наша сила».

"Галичина"