Після пред’явлення боргу за оренду 10 гектарів прикарпатської землі фірма спробувала переконати, що вона отримала ділянку незаконно


ПП фірма «Вотум» до 2020 року залишилася орендарем земельної ділянки площею 10 га в урочищі «Бовти» на території Чортовецької сільської ради (Івано-Франківська обл.), хоча і намагалась розірвати договір оренди.

Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 19 березня цього року, передають Наші Гроші.

У 2010 році підприємство отримало цю ділянку для створення кінно-спортивної бази. Орендна плата встановлена в розмірі 3% від нормативної грошової оцінки і становить 80 тис грн. на рік.

У березні 2012 року Городенківська райдержадміністрація пред’явила претензію через наявний борг по оренді на суму 85 тис грн.

Не маючи намір платити,  «Вотум» звернувся до обласної Держінспекції сільського господарства з проханням встановити законність договору оренди. У квітні 2013 року Держінспекція повідомила, що угода укладена з порушенням законодавства – без проведення земельних торгів.

Отримавши таку відповідь, фірма пішла до суду визнавати договір недійсним. Суд першої інстанції цей позов задовольнив. Однак апеляційний суд це рішення скасував, залишивши договір оренди чинним.

Суд вказав, що немає підстав для застосування норми Земельного кодексу в редакції 2010 року про обов’язкове проведення конкурсу при передачі ділянок в оренду. Згідно з перехідними положеннями Земельного кодексу, у разі погодження місця розташування і надання дозволу на розробку проекту землевідведення ділянки до 1 січня 2008 року, передача в оренду таких ділянок здійснюється без проведення аукціонів.

Як зазначив суд, фірма усі погодження отримала до цієї дати.  ВГСУ залишив постанову апеляційного суду без змін.

Станом на 2013 рік факт використання ділянки фірмою не встановлено.

Засновником ПП фірма «Вотум» є Роман Калин. Він є заступником отамана Івано-Франківського обласного товариства «Українського Реєстрового Козацтва». За даними ГО, Калин займається розведенням риби і торгівлею, як меценат за останні роки пожертвував більше мільйона гривень. За даними інтернет-форумів, у с. Чортовець Калин має дачу.