ПНУ відмовляється від кам'яниці на Шевченка через її передаварійний стан


Прикарпатський національний університет відмовляється від будівлі на розі вулиць Шевченка-Гординського, у якому колись працював факультет художньої графіки. Прийнято рішення про відчуження та недоцільність утримання споруди через її вкрай незадовільний стан.

Часто франківці звертають увагу на поганий технічний стан будівлі на вулиці Шевченка, 32 та запитують, чому її не ремонтують. Колись споруду використовували як один із навчальних корпусів ПНУ ім. В.Стефаника, та тепер, після багатьох років експлуатації, вона “прямує до точки неповернення”. Зокрема, таку думку у Facebook висловив франківець Мирон Дмитрик. У коментарях багато занепокоєних дописувачів погодилися з автором, пише Галка.

До слова, будівля на Шевченка, 32 (1877 р.) є пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення (рішення облвиконкому від 26 травня 1981 року).

У відповіді на інформаційний запит ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда повідомив “Галці”, що приміщення дійсно знаходиться в передаварійному стані.

“Відповідно до експертного висновку щодо технічного стану та умов експлуатації будинку навчального корпусу ПНУ ім. В.Стефаника на вулиці Шевченка, 32 в Івано-Франківську, будівля, внаслідок експлуатації більше 100 років, знаходиться в передаварійному стані та не відповідає вимогам експлуатаційної міцності та надійності. Несучі конструкції втратили свою міцність, значна частина (більше 40%) має дефекти і пошкодження, у тому числі і категорії А – дефекти і пошкодження особливо відповідальних елементів і з’єднань, які становлять безпосередньо небезпеку, що призводить до загального руйнування та аварій”, – йдеться у повідомленні.

Загальний стан будівлі – вкрай незадовільний, існує загроза обвалів.

“Враховуючи вищенаведене та на виконання протокольного рішення Кабміну від 12 жовтня 2019 року Управління з питань державного майна та підприємств університетом подано інформацію до Управління з питань державного майна та підприємств МОН України щодо переліку об’єктів, про які прийнято рішення про відчуження та недоцільність утримання об’єкта держмайна, а саме будівлі на Шевченка, 32”.

У зв’язку із вказаним, проєктно-кошторисна документація на проведення ремонту цієї будівлі не виготовлялася.

Нагадаємо, ще одну пам’ятку архітектури, що знаходиться поруч, по вулиці Гординського, 10, у квітні продали з аукціону за 11 мільйонів гривень.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!