Прокуратура Івано-Франківщини відзначає зниження злочинності серед неповнолітніх


Під головуванням прокурора області О. Каліфіцького відбулась міжвідомча нарада правоохоронних та контролюючих органів, органів виконавчої влади і місцевого самоврядування області, на якій обговорено стан додержання законодавства, спрямованого на захист прав і свобод дітей, а також попередження скоєння ними правопорушень, захист від залучення до вживання алкоголю, наркотичних засобів.

Олександр Каліфіцький наголосив, що проблеми дітей повинні бути на першому місці для кожного відомства. Адже формалізм у цій роботі не припустимий і лише спільна робота та узгоджені заходи забезпечать комплексний підхід та покращення ситуації у молодіжно - підлітковому середовищі. 

На нараді зазначено, що загалом впродовж поточного року на території області відзначається зниження злочинності серед неповнолітніх. Не зважаючи на таку позитивну динаміку, у трьох районах – Калуському, Надвірнянському та Рожнятівському кількість злочинів зросла.

Водночас, прокурорські перевірки засвідчують, що у регіоні не забезпечується своєчасне виявлення, повний і достовірний облік неповнолітніх правопорушників, дорослих, які втягують дітей у протиправну діяльність. Відсутність належного обліку неповнолітніх правопорушників, призводить до повторного вчинення ними злочинів.

Крім цього, належного контролю потребують неблагополучні сім’ї, які отримують державну допомогу, задля недопущення випадків, коли батьки витрачають кошти не на потреби дітей, а на придбання спиртних напоїв.

Також, на нараді зазначалось на необхідності посилити профілактичну  роботі щодо запобігання злочинів серед підлітків, захисту неповнолітніх у кризових сім’ях.

За наслідками засідання наради визначено низку першочергових заходів, спрямованих на активізацію роботи у сфері захисту прав дітей, покращення взаємодії правоохоронних органів, органів виконавчої влади, місцевого самоврядування щодо попередження бездоглядності, правопорушень та шкідливих звичок серед дітей та підлітків.