Протягом року прикарпатська прокуратура притянула до відповідальності 52 поcадовця


Сьогодні, 1 листопада, у прокуратурі Івано-Франківської області під головуванням Олега Хряпи відбулось розширене засідання колегії, де обговорювали стан додержання законодавства у сфері використання та охорони вод, відтворення водних ресурсів та прокурорського нагляду з цих питань.

У роботі колегії прийняли участь керівники структурних підрозділів апарату, міські, районні, міжрайонні, спеціалізовані прокурори та керівники державних органів влади та контрою.

Прокурор Івано-Франківської області Олег Хряпа відзначив, що прокурорські перевірки  виявляють численні факти порушення водного законодавства.

«За результатами проведених перевірок упродовж поточного року у цій сфері розпочато 4 кримінальні провадження, до відповідальності притягнуто 52 посадові особи, з яких 14 органів державного контролю, пред’явлено позовів на суму понад 200 тисяч гривень,»- повідомив прокурор.

Олег Хряпа наголосив на необхідності забезпечення населення якісною питною водою. Відтак належного фінансування та реалізації потребують місцеві програми у сфері питної води і питного водопостачання та розроблені заходи по очистці стічних вод, будівництва та реконструкції водопровідно-каналізаційних мереж. Адже більша половина з них перебуває у аварійно-несправному стані та потребують термінової реконструкції.
Водночас, викликає занепокоєння ситуація з незаконним використанням суб’єктами господарювання води. Кожен третій водний об’єкт на території області не паспортизований, а забір води для господарських потреб проводиться за відсутності дозволів на спеціальне водокористування. Незважаючи на таку ситуацію, органи місцевої влади та контролю несвоєчасно виявляють і реагують на порушення законодавства. А тому роботу у даному напрямку слід активізувати.

Крім того, посиленої уваги прокурорів потребують випадки незаконного використання об’єктів водного фонду та передачі земельних ділянок водного фонду у власність.
За підсумками роботи колегії розроблено комплекс організаційних і практичних заходів, спрямованих на усунення  зазначених недоліків.