Прикарпатцям радять як не зіпсувати свято пожежею


Незабаром Новорічні та Різдвяні свята, які принесуть в кожний дім радість, надії та кращі зміни в житті. Щоб свято не затьмарило лихо пожежі, а ще гірше - втрата близької людини - необхідно дотримуватись правил безпеки

Перенесемось в часі та згадаємо перші дні 2015 року. Новорічні свята минулого року виявилися досить неспокійними. За 31 грудня 2014 року і 1 січня 2015 року на Прикарпатті зареєстровано більше двадцяти пожеж, загинули 3 людини.

31 грудня 2014 року о 06:17 в селі  Іванівці Коломийського району в одному із обійсть загорілася літня кухня. Вогнем знищено будівлю літньої кухні. На місці пожежі виявлено тіло 90-річної господині. Причина виникнення пожежі – коротке замикання електропроводки.

31 грудня 2014 року о 21:49 в селі Нижній Струтинь Рожнятівського району виникла пожежа житлової будівлі. Вогнем знищено телевізор, речі домашнього вжитку. На місці пожежі виявлено тіло 45-річного чоловіка.

1 січня 2015 року о 23:54 в селі Татарів Яремчанської міської ради виникла пожежа житлового будинку. Вогнем пошкоджено житловий будинок, знищено речі домашнього вжитку. Врятовано два житлових будинки та гараж. На пожежі виявлено тіло 37-річного власника будинку. Причина виникнення пожежі – необережне поводження з вогнем власника помешкання.

Основними причинами пожеж є необережність людей у поводженні з вогнем, коротке замикання електромережі чи несправне пічне опалення.

А от у Бурштині на площі Воїнів УПА 1 січня 2015 року о 05:21 горіла новорічна ялинка. Вогнем знищено вершок ялинки на площі 2 м.кв. Попередня причина виникнення пожежі – коротке замикання електропроводки гірлянди.

Маємо минулого року і результат необережності дорослих: в дитяче реанімаційне відділення Косівської лікарні було доставлено річного хлопчика із села Снідавка Косівського району з термічним опіком кип’ятком лівої руки та підборіддя. Дитина перебувала у стані середньої важкості.

Щоб наслідки від пожежі нікому не затьмарили свята, необхідно дотримуватися певних вимог пожежної безпеки. Такі вимоги є і до новорічних ялинок, ялинкових прикрас та інших виробів, які використовуються під час святкування Нового Року і Різдва.

Пожежній  безпеці  ялинки варто приділити особливу увагу. Адже Новий рік — це свічки, хлопавки й вогні, а ялинки, на жаль, дуже добре горять. Причому штучні  ще й виділяють отруйні речовини, швидко плавляться й «розтікаються», а виходить, ліквідувати загоряння буде сутужніше. Щоб ялинка приносила тільки радість, установлювати її треба подалі від опалювальних приладів і джерел відкритого вогню (камінів, газових плит).

На ялинку не можна встановлювати свічі й бенгальські вогні, особливо в поєднанні з ватяним «снігом» і паперовими іграшками.  При  виборі штучної ялинки безпечніше віддати перевагу моделям, що мають протипожежне просочення (ця інформація вказується на упаковці).

Варто дотримуватись й правил електробезпеки. Для прикраси ялинки не можна використовувати несправні й не сертифіковані електроприлади. Діти не повинні мати доступ до проводів і розеток.

Щоб ялинка не могла перекинутися й поранити дитину, вона повинна бути правильно зібрана й надійно встановлена, а іграшки рівномірно на ній розподілені. Збирати штучну ялинку потрібно відповідно до інструкції, і в процесі установки ялинки, не рекомендується підпускати до неї дітей. У кімнаті, де стоїть ялинка, малята повинні перебувати тільки під доглядом дорослих. Для дитячої  безпеки  ялинкові прикраси повинні бути легкими. Це можуть бути  — банти, шишки та кулямі зі склопластику.

Правила  безпеки  користування піротехнічними засобами:

При  купівлі піротехнічних виробів обов’язково ознайомтеся з інструкцією, вона повинна бути на кожному виробі. Якщо немає інформації щодо використання — то виріб є не сертифікованим, тому користуватися ним небезпечно.

Перевірте термін зберігання виробу, його встановлює сам виробник, і ніхто не має права цей термін продовжити. Сьогодні торгівля пропонує широкий вибір різноманітної піротехніки, в основному китайського, корейського і, частково, вітчизняного виробництва. На багатьох подібних виробах вказані вікові обмеження.

Ті, які не призначені для використання дітьми молодше 16 чи 18 років, купувати не слід. Обов’язково перевірте, чи не пошкоджена упаковка виробу, чи не має пошкоджень сам виріб.

Щоб запобігти неприємним наслідкам від «спілкування» з піротехнічними виробами, необхідно пам’ятати і дотримуватися правил пожежної  безпеки   при  використанні піротехнічних виробів. Запуск петард, феєрверків, ракет забороняється проводити всередині приміщення, з балконів та поблизу житлових, господарських будівель,  новорічних  ялинок.

Піротехніку не можна зберігати поблизу приладів опалення (батарей, газових, електричних плит), не варто носити вогненебезпечні вироби у кишенях. Не можна розбирати вироби чи піддавати їх механічним впливам. Не можна курити, працюючи з піротехнічними виробами, а також знаходитись в нетверезому стані

Отже, як бачимо, основні правила пожежної  безпеки  прості і не потребують значних матеріальних затрат. Треба буде уважно вивчити їх, адже знання та виконання цих правил є запорукою безпеки вашого життя та життя ваших дітей, а також отримання справжнього задоволення від  свята, яке принесе благополуччя та радість до вашої оселі.

Зі свого боку рятувальники роблять усе можливе для того, щоб запобігти пожежам у ці святкові дні. У дошкільних навчальних закладах та школах Прикарпаття проводяться «Уроки безпеки», на яких дітям нагадують правила безпеки життєдіяльності під час зимових канікул. Також широка масово-роз’яснювальна робота проводиться на вулицях населених пунктів, у торгових центрах та інших місцях масового скупчення людей, у житловому секторі. Рятувальники нагадують, як та де правильно розміщувати ялинку, чим безпечно її прикрашати, як правильно діяти у випадку пожежі чи іншої надзвичайної ситуації. Крім того, людям роздають застережливі листівки. Спеціальні ролики соціальної реклами транслюються у різних засобах масової інформації.

Святкування Нового Року та Різдва Христоваого на Прикарпатті має свої особливості. Оселі часто прикрашають дідухами, павуками, зірками, виготовленими зі соломи чи інших горючих матеріалів, які підвищують ризик виникнення пожеж. Тому слід тримати такі прикраси подалі від свічок, нагрівальних приладів.

Рятувальники закликають громадян дотримуватися зовсім нескладних правил пожежної безпеки, щоб святкової атмосфери не затьмарили вогневі трагедії.