Прикарпатська влада обіцяє, що у місцевих бюджетах передбачатимуть кошти на ліки для діабетиків


На Івано-Франківщині – 36,5 тис. хворих на цукровий діабет, кожен сьомий з них потребує інсулінотерапії. На цьому акцентував увагу в своїй доповіді на засіданні колегії облдержадміністрації директор департаменту охорони здоров’я Роман Мельник.

За його словами, препаратами інсулінів хворі забезпечуються стовідсотково, за рахунок коштів субвенції з державного бюджету. Однак, рівень забезпечення таблетованими засобами, кошти на придбання яких повинні закладатися у місцевих бюджетах, складає лише 25%.

«В області є 16 тис. хворих, які потребують приймання цукрознижуючих таблеток, - наголосив Роман Мельник. – Для повного безкоштовного забезпечення їх таблетками необхідно 14 млн. грн. Сьогодні найкраще забезпечені препаратами Надвірнянський і Рогатинський райони».

Розуміючи проблему, на засіданні колегії вирішили при формуванні бюджетів на наступний рік рекомендувати врахувати потреби у лікувальних препаратах хворих на цукровий діабет, а також вишукати можливість забезпечення сільських лікарських амбулаторій сучасними біохімічними аналізаторами для визначення рівня цукру в крові.