Прикарпатські депутати пересварились через звернення про об'єднання громад


Сьогодні, 1 березня 2019 року в Івано-Франківській обласній раді розпочалось друге пленарне засідання двадцять сьомої сесії. На розгляд депутатів винесено більше трьох десятків питань.

Серед іншого депутати розглянули звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо необхідності дотримання Конституції України та вимог законодавства України у процесі добровільного об’єднання територіальних громад, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Зокрема, як йдеться у зверненні, у липні 2015 року Івано-Франківська обласна рада схвалила перспективний план формування територій громад області, як найоптимальнішу модель формування спроможних громад.

"Однак, в області існує кілька об’єднаних територіальних громад, утворених всупереч прийнятому перспективному плану – так званих укрупнених сільських рад. Утворення таких громад не відповідає вимогам Закону України, а ґрунтується тільки на одному із визначених принципів об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст – принципі добровільності. Дивує той факт, що з часом такі громади Кабінет Міністрів України визнає спроможними, не дотримуючись власних нормативно-правових актів. Досвід функціонування таких громад підтверджує їхню неефективність, фінансову неспроможність тощо", - йдеться у зверненні.

Також депутатам не зрозумілою є роль обласної ради у процесі добровільного об’єднання територіальних громад, оскільки Кабінет Міністрів України не бере до уваги позицію депутатського корпусу Івано-Франківської обласної ради.

За словами прикарпатських обранців, неврегульованим у діючому законодавстві залишається питання довиборів представників сіл та селищ до рад міських об’єднаних територіальних громад, які утворюються шляхом приєднання до міст районного та обласного значень.

"Тож закликаємо Кабінет Міністрів України дотримуватись вимог чинного законодавства України у процесі добровільного об’єднання, а Верховну Раду прийняти зміни до законів України, які б забезпечили можливість проведення додаткових виборів депутатів від сіл та селищ до рад міських об’єднаних територіальних громад, що утворюються шляхом приєднання", - зачитав звернення доповідач, голова комісії з питань регіональної політики та децентралізації Василь Мельничук. 

Втім, проти такого звернення заперечив депутат обради Богдан Кобилянський, який водночас займає посаду заступника голови ОДА. Посадовець зауважив, що зараз в області вже є 30 ОТГ.

«Ми проходимо шлях, який наші сусіди пройшли ще кілька десятків років тому. Наш закон про децентралдіє вже чотири роки, майже скільки ж триває об’єднання. Але маємо ситуацію, коли частина сіл ще не визначилися.  Також ми говоримо про громади, які утворились поза межами перспективного плану. У депутатів до них є різне ставлення. Але громади не були зобов’язані об’єднуватись лише чітко за перспективним планом. Завтра, до прикладу, Загвіздянська ОТГ прийде і спитає, який закон вони порушили, якщо їхнє об’єднання було добровільним. Вони нічого не порушили, тож це звернення дуже дискусійне», - вважає Кобилянський.

Натомість депутат Святослав Никорович зауважив на іншій проблемі. Адже в області ОТГ створили, але не ліквідували ОДА та РДА.

"Виходить, що децентралізація не відбулась, а лише збільшилась кількість чиновників та зріс бюджет на їх утримання", - впевнений Никорович.

А Ігор Дебенко наголосив, що за перспективним планом Івано-Франківськ мав стати центром об’єднаної громади. Натомість веде переговори з Колодіївкою та Добровлянами. А Угринів створив собі апендикс, при тому, що вже давно зрісся з містом. При тому, мешканці Угриніва користуються послугами міста, адже не можуть отримати їх у громаді.

«Для чого потрібна така громада, якщо вона не може бути самодостатньою і забезпечити мешканців необхідними послугами у сфері освіти, медицини та соціального захисту?», - риторично поцікавився свободівець.

Його підтримав і голова фракції ВО «Свобода» Михайло Королик, акцентувавши на неплатоспроможності ОТГ. Адже лише кілька з них по-стравжньому самостійні, решту мають брак фінансів і живуть лише за рахунок дотацій.

«Якщо ця реформа така прекрасна, то чому ви не подаєте зміни у Перспективний план на розгляд обласної ради, а чекаєте, що буде далі і чи зможуть вони втриматись на плаву?», - звернувся до представників ОДА Королик.

На це депутат від фракції БПП Роман Ткач заявив, що це звернення спровоковано через бажання міста приєднати до себе приміські села. При тому, приміські громади виступають проти такої ідеї.

«Вони є повністю самодостатніми, мають власні бюджети і добре функціонують. Так, є певні проблеми, але це через вибори та недоліки чинного законодавства. Тому я категорично проти такого звернення. Пропоную його відкласти та доопрацювати», - заявив Ткач.

Депутат облради Ігор Дебенко запевнив колегу, що мешканці Пасічної, які територіально опинились в ОТГ, невдоволені і хочуть бути з містом, як і приміські села, що вже уклали договори.  

Тож після гарячої дискусії звернення підтримало лише 32 депутати. 

Втім, після перерви депутати вирішили повернутись до цього звернення, але з внесенням правок. У підсумку "За" проголосували 46 депутатів.