Прикарпатські фермери та представники ЄС обговорили, як Угода про асоціацію вплине на сільське господарство


В Івано-Франківську відбувся інформаційний семінар-дискусія для представників малого та середнього бізнесу, що працюють в сільськогосподарському секторі, профільних відомств і бізнес-асоціацій. Семінар відбувся в рамках проекту для малого та середнього бізнесу «Інформування Угоди про асоціацію між Європейським Союзом та Україною: Що це означає для мене?», який фінансується ЄС.

Учасники заходу обговорили перспективи розвитку, основні вимоги до виробників-експортерів харчової продукції на ринок ЄС, а також виклики та можливості, які чекають на сільську господарство та дотичні галузі після набуття чинності Угоди про асоціацію. Захід відбувся за сприяння Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та Івано-Франківської ОДА, повідомляє «Бліц-Інфо».

Керівник відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні Юргіс Вілчінскас підкреслив, що Угода про асоціацію надасть істотні вигоди для українських компаній, у тому числі і для виробників харчових продуктів.

«По-перше, вони зможуть безмитно експортувати більшість товарів на європейський ринок. По-друге, прийняття Україною більшості стандартів ЄС поступово забезпечить еквівалентні можливості для торгівлі на українському та європейському ринках, що значною мірою мірою спростить цей процес», - повідомив Вілчінскас.

За його словами, Угода про асоціацію зробить правила ведення бізнесу більш стабільним і прозорим, що є вкрай необхідним для малих та середніх підприємств. Це амбітний і комплексний процес. Саме тому, у тісній співпраці з українською владою, скеровуємо наші зусилля на те, щоб необхідна інформація була доступною для усіх зацікавлених сторін і у повсякденному житті українського бізнесу відбувались реальні зміни.

Натомість, перший заступник ІваноФранківської ОДА Володими Семко зазначив, що Івано-Франківська область не є 100% сільськогосподарською, але найближчим часом нам доведеться освоювати європейський ринок.

«Хоч Івано-Франківська область не є 100% сільськогосподарською, але саме сільське господарство приносить високі прибутки і займає перше місце серед інших галузей економіки області. І тому найближчим часом нам потрібно освоювати європейський ринок, чи чекають нас там, чи може наша продукція конкурувати із європейською», - повідомив Володимир Семко.