Прикарпатські рятувальники розповіли, як провели різдвяні свята


11 січня в Управлінні ДСНС в області відбувся брифінг на тему: «Стан реагування на надзвичайні ситуації у період різдвяних свят» для журналістів місцевих та регіональних засобів масової інформації.

Як повідомила начальник прес-служби Управління ДСНС в області Христина Перцович, з метою оперативного реагування на надзвичайні події та ситуації у період різдвяних свят підрозділи Управління ДСНС в області були переведені на посилений режим несення служби. Цілодобово на чергуванні перебувало 314 чоловік особового складу та 83 одиниці техніки.

Також Перцович ознайомила присутніх зі статистикою пожеж та інших надзвичайних ситуацій на території області за час проведення різдвяних свят, а також з початку року.

Зокрема, за вихідні, що минули, трапилося 22 пожежі, одна людина врятована – це 20–річний мешканець міста Калуш. Ще двоє людей в селі Вербіж Коломийського району отруїлися чадним газом і зараз перебувають у лікарні. Також рятувальниками здійснено виїзди для надання людям допомоги у побуті. Так, 8 і 9 січня було здійснено чотири виїзди для надання допомоги людям похилого віку в обласному центрі, які не могли самостійно відчинити двері у зв’язку поганим самопочуттям.

Вже звичним є для рятувальників надавати допомогу братам нашим меншим, які потрапили у скрутне становище. 8 січня працівники Державної пожежно-рятувальної частини №1 м. Івано-Франківськ виїжджали для звільнення голуба, що заплутався в гілках дерев під автомобільним мостом по вулиці Незалежності.

Зважаючи на зимову погоду, потребували допомоги рятувальників і водії транспортних засобів на дорогах, зокрема з витягування автомобілів з узбіч. Такі випадки трапилися у місті Косів, в селі Дем’янів лаз Галицького району (в цьому автомобілі перебували діти), в селі Пнів Надвірнянського району і поблизу села Палагичі Тлумацького району.

Також 7 січня в селі Фрага Рогатинського району вантажний автомобіль «МАН» з причепом - цистерною, в якій перевозив 37 м.куб. дизельного палива, рухаючись по автодорозі державного значення сполученням "Мукачево-Львів", з’їхав з дороги, перекинувся на бік, пошкодив огорожу довжиною 16 метрів, зруйнував гараж та пошкодив господарську будівлю в приватному господарстві. Рогатинські рятувальники, які прибули до місця події, від’єднали клеми акумуляторної батареї, також на місці події було організовано роботу з залучення крана для підняття автоцистерни та здійснювались заходи щодо організації технічної можливості перекачки дизельного пального з цистерни в інший автомобіль.

На жаль, на дорогах не обійшлося без трагедій. Так, 10 січня по вулиці Тисменицькій, при в’їзді до Івано-Франківська, в результаті зіткнення двох легкових автомобілів - «Лада Калина» та мікроавтобуса «Фольксваген Т-4» - сталася дорожньо-транспортна пригода. В результаті ДТП одна особа загинула та 6 людей, з них 3 – діти, отримали травми. З травмами різного ступеня важкості потерпілих госпіталізовано в лікувальні заклади Івано-Франківська. Працівники пожежно-рятувальної служби, котрі прибули до місця виклику, за допомогою гідравлічного інструменту провели деблокування особи, що загинула, з автівки, а також надали допомогу травмованим людям.

Також, з огляду на штормове попередження та можливість сходження лавин у горах, Управління ДСНС в області радить туристам утриматися від походів в гори, щоб не наражатися на небезпеку.

Великої уваги потребують і зимові водойми, у зв’язку зі перепадами температури є небезпека тонкого льоду, тож рибалкам та школярам варто утриматися від прогулянок поблизу водойм.

У свою чергу, запрошений на брифінг, начальник обласного центру з гідрометеорології Володимир Фригович зазначив, що плюсова температура на території Прикарпаття утримається ще декілька днів з наступним поступовим похолоданням, очікується мокрий сніг, тому небезпека в горах та на автошляхах області збережеться.