Прикарпатські селяни затримали водія вантажівки з торфом за борги


Торфовище розбрату - жителі села Верхній Струтинь, що на Прикарпатті, вже три доби блокують вантажівку з торфом разом із водієм.

Переконують, що підприємець, який займає землі з родовищем, заборгував їм орендну плату.

Аргументи сторін конфлікту в сюжеті кореспондентів Подробності-ТВ.

Три доби у вантажівці з торфом. Володимир - водій і бранець. На Прикарпаття приїхав кілька днів тому. Його найняли перевезти добрива з Верхнього Струтиня до Одеси. Та зробити цього не може - люди заблокували виїзд із родовища.

"Робота зірвалась. Я чекаю, а я мав заробляти гроші, я тут стою. Люди не ображають все добре", - розповідає водій вантажівки Володимир.

А ще селяни його годують домашніми харчами тричі на день. І чергують перед воротами. Пояснюють - це вимушений крок. Підприємець, який орендує торфовище, виплачує їм копійки, у прямому сенсі.

"Тут 1 метр квадратний - 2 копійки в рік. На 17 років уклали договір без проміжної оцінки майна. Ну, звичайно, інфляція, ціни міняються на торф, на все міняються, а тут на 17 років без змін вартості", - сільський активіст Мар'ян Бігун.

До того ж місцеві жителі дізналися, що договір оренди, який укладав підприємець, вже не дійсний.

"В минулому році ми повернулися до проекту формування 98-го року, який затвердила обласна рада, і ця територія вийшла за межі населеного пункту. Якщо територія за межами населеного пункту, то договір не є дійсним", - начальник відділу Держземагенства Рожнятівського району Петро Сім'янчук.

Це підприємство, спершу як державне, тепер як акціонерна компанія, видобуває торф у Верхньому Струтині вже 20 років. Його директор запевняє: селянам все виплатив. І вимагає, щоб вони відпустили вантажівку з копалинами.

"Вся ця сировина була добута ще до кінця жовтня місяця минулого 2014 року, за яку сплачені державі - є такий податок, як за надра", - пояснює директор ПАК "Івано-Франківськторф" Василь Дмитрів.

Та люди відпускати машину просто так не збираються. Пропонують компроміс: продати торф і виплатити їм заборговане.

"Збираємось відпустити тоді, коли він гроші, які продає за цю фуру, будуть перераховані за рахунок тих боргів, які він має на даний час", - розповідає депутат сільради Богдан Бігун.

Розсудити сторони конфлікту мають правоохоронці. А доки вони з'ясовують всі обставини - водій Володимир і далі змушений жити у фурі.