Прикарпаття витрачає найбільше в Україні грошей на навчання школярів


Найвищі бали під час ЗНО отримують учні в школах великих міст.

Рівень витрат на одного учня в різних регіонах країни може відрізнятися майже в два рази: якщо в Івано-Франківській області на одного школяра доводиться витрачати більше 15 тис. грн. на рік, то в Харківській області - 8,5 тис. грн. Про це свідчать дані проекту "Шкільна карта CEDOS", презентованого у вівторок, 15 грудня, - повідомляє "ДС".
В рамках проекту аналітичний центр CEDOS створив відкриту інтерактивну базу статистики по українських школах.

Так, дослідження показало, що в середньому навчання одного школяра в Україні обходиться бюджету в 10 тис. грн. Що стосується наповненості класів, то в селах вона в середньому становить 11,2 людини, а у великих містах (більше 500 тис. жителів) - 24,3 учня.

Примітно, що саме в сільських населених пунктах найчастіше працюють молоді вчителі (до 30 років) - 21,8%, тоді як частка педагогів похилого віку (старше 61 року) становить 8%. У той же час у великих містах молоді серед вчителів 18%, а педагогів, старше 61 року, - 13,5%.

Судячи з даних проекту, найвищі бали по ЗНО отримують вихованці шкіл у великих містах.

Дані для "Шкільної карти CEDOS" взяті з Інформаційної системи управління освітою, Мінфіну та Українського центру оцінювання якості освіти.