“Приватизація” калуського ТБ? Депутати затвердили редакційну раду


Сьогодні депутати Калуської міської ради заслухали звіт директора Калуського міського ТБ Віталія Крохти.

Ще 18 червня міський голова Ігор Насалик видав розпорядження про створення депутатської комісії, яка мала підготувати до розгляду питання про звіт директора міського ТБ Віталія Крохти, пишуть "Вікна".

Комісія працювала упродовж трьох місяців. І виявила такі порушення: відсутність посадових інструкцій, не-переукладений Колективний договір, рекламна діяльність не визначена пріоритетною, тому рекламний час не використовується у повній мірі, немає реального бізнес-плану реалізації проекту кабельного мовлення, розмита редакційна політика та бездіяльна редакційна рада.

Окремо депутатська комісія зупинилася на оплаті праці, зокрема, засумнівалася у достатності правових підставах для використання керівником механізму преміювання. 

Станом на сьогодні, за повідомленням членів комісії, розроблено проект нового колективного договору, Положення про оплату праці та преміювання працівників, які обговорюються у колективі.

— Я там був довго, вперто і трудно. Є ряд проблем, зокрема — фінансова. Реклама дотягує лише до 9% від усіх надходжень і проекту, як збільшити власні надходження для ТБ, у директора немає. А надходження від реклами можна було б збільшити у 3-5 разів. Ви всі гроші, що заробили, сплатили у вигляді штрафів. Навіть на канцтовари не вистачає, вам камер не вистачає, навіть столів і стільців не вистачає. Є проблеми у колективі, а колектив — творчий. Як ви зробите так, щоб бути рівновіддаленим від усіх працівників ТБ? - звернувся до директора КМТ депутат міської ради Іван Мащакевич (НРУ). 

Одне із головних питань, яке обговорювали депутати міської ради — нездорова атмосфера у колективі, яка виникла після введення керівником системи нормування праці. Про це поцікавився міський голова Ігор Насалик та депутат міської ради Роман Бігун.

Однак були й депутати міської ради, які позитивно оцінили діяльність директора ТБ.

Так, головний міський «свободівець», депутат міської ради Василь Романович повідомив:
— На мою думку, нововведення Віталія Крохти є досить корисними. На зустрічі із колективом було видно невдоволення, оскільки він організував правильно роботу. Він, як директор, дає роботу, а дехто відмовляється її виконувати. Єдиний недолік — більшість працівників міського ТБ не мають фахової освіти.

Між тим, Василь Романович сам наразі не має профільної освіти землевпорядника, хоча очолює земельно-кадастрове бюро Калуської міської ради. Торік депутати >ледь не виділили 12 тис. гривень на оплату навчання Василю Романовичу. Але грошей з бюджету депутату все ж не дали, тому перший семестр він навчався коштом колег-депутатів.

Депутати Калуської міської ради також затвердили склад нової редакційної ради. Раніше до неї входили депутати Віталій Джуган (БЮТ), Михайло Клим (УП), Леся Кирилович (НРУ) та журналісти міського ТБ Олександр Смаль та Катерина Арсені.

Микола Найда (УП) запропонував виключити із редакційної ради Михайла Клима та Лесю Кирилович і включити голову фракції УП у міській раді Ігоря Хемича та начальника відділу внутрішньої політики Калуської міської ради Миколу Шинкаря. Пропозиція викликала сміх у залі й реакцію міського голови.

- Міське ТБ - це не партійний орган. За вашими пропозиціями, там залишаться тільки члени УП. У редакційну раду не обов’язково мають вхоидити депутати. Це можуть бути люди, далекі від політики, - наполягав Ігор Насалик.

Проте, жодної людини, далекої від політики, до редакційної ради не включили. За пропозицією міського голови, до редакційної ради включили голів фракцій міської ради: Ігоря Хемича (УП), Романа Боднарчука (БЮТ), Романа Бігуна (НРУ), депутата міської ради Лесю Піцик (УП) та - Миколу Шинкаря. Замість Романа Бігуна, який взяв самовідвід, депутати включили від НРУ Івана Ляховича. Ще 5 осіб у редакційну раду включать від міського ТБ. Це мають бути виключно журналісти КМТ. Фактично, новостворена редакційна рада є лояльною до міського голови. А єдиний депутат від фракції НРУ, яка хоч іноді опонує міському голові - директор однієї зі шкіл міста. Ключова особа, яка, очевидно, впливатиме на інформаційну політику ТБ, є Микола Шинкар. Його присутність у редакційній раді нині немає як пояснити, адже офіційно відділ ще не курує діяльність комунальних ЗМІ