Рідна фірма чиновника облавтодору продала ділянку в національному парку Прикарпаття і зникла


Мешканець Івано-Франківщини купив ділянку у межах Карпатського національного природного парку у фірми, якої вже не існує, і тепер намагається отримати права на неї в суді.

Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 3 вересня, повідомляє сайт НГ.

Як свідчать матеріали справи, у 2005 році Татарівська сільрада, яка підпорядковується міськраді м. Яремче (Івано-Франківська обл.), затвердила матеріали попереднього місця розташування ділянки площею 0,33 га у с. Татарів по вул. Незалежності під будівництво туристичного-відпочинкового комплексу для ТОВ «Шляхбудсервіс». У жовтні 2008 року сільрада вирішила продати фірмі цю ділянку і у березні 2009-го вони підписали відповідний договір. За даними прокуратури, вартість ділянки становить 988,39 тис грн.

У грудні 2012 року Госпсуд Івано-Франківської області ці рішення сільради і договір купівлі-продажу скасував, повернувши ділянку Карпатському національному парку. Суд вказав, що були порушені норми закону про охорону природного середовища, адже ділянка відноситься до земель природно-заповідного фонду і не може бути передана у приватну власність.

Апеляцію на це рішення до суду подав мешканець Олександр Захаріясевич Богородчан. Виявилося, що у березні 2012 року він купив цю ділянку у фірми «Шляхбудсервіс». Апеляційний суд припинив провадження за скаргою. Він вказав, що договір купівлі був нотаріально посвідчений, проте не пройшов державної реєстрації, а тому є нікчемним і не створює жодних правових наслідків ні для нього, ні для фірми.

Однак, ВГСУ рішення апеляційного суду скасував, вважаючи його помилковим та передчасним, і направив справу до суду для здійснення апеляційного провадження.

ТОВ «Шляхбудсервіс» було зареєстроване у 2003 році за однією адресою із Івано-Франківським облавтодором. Директором фірми протягом 2003-2006 років був Володимир Олійник, відомий як заступник директора з економічних питань ДП «Івано-Франківський облавтодор».

Сферою діяльності фірми були будівництво доріг, аеродромів. За період з 2008 по 2012 роки фірма отримала підрядів від Служби автомобільних доріг Івано-Франківської області на суму 79,41 млн грн. У цей період засновниками фірми були Мирослава та Ігор Голинські.

У червні 2012 року Голинські продали фірму Олені Жирко з Дніпропетровська. А через рік фірма була визнана банкрутом і припинила діяльність.