Спотворені рейтинги або Обережно, вас використовують!


Майже щодня черговий аналітичний центр сповіщає громадськості новий погляд жителів на вибори. Та чи правдиві такі результати, адже через їхню відмінність спадає думка про заангажованість таких досліджень.

Останньою краплею до такого висновку стала газета в поштовій скриньці, де на першій шпальті величезний портрет Ольги Богомолець. А під ним черговий рейтинг. На першому місці очікувано опинилася зазначена кандидат у Президенти. Конкуренцію їй складає Юлія Тимошенко, хоча варто зауважити, що відрив по кількості голосів доволі значний. Трійку лідерів в означеному рейтингу народної довіри замикає Петро Порошенко.

В Інтернеті можна знайти безліч різноманітних опитувань. Лідирує, здебільшого, Петро Порошенко. Хоча, цифри по різних рейтингах теж дуже різняться. Це й насторожує. Крім того, багато видань пише, що означений кандидат майже гарантовано займе крісло керівника держави. Коли чуєш всі ці безапеляційні заяви, то мимоволі здається, що може не треба витрачати стільки коштів з держбюджету, яких і так катастрофічно не вистачає - на проведення виборів і друк бюлетенів. Відразу ж посадимо Петра Олексійовича на трон. Лише біда, що Путін може знову ж назвати такого президента нелегітимним.

Другу та третю сходинки в означених опитуваннях займають Юлія Тимошенко та Сергій Тігіпко. Між зазначеними антагоністичними політиками йде жорстока боротьба. Хоча Тимошенко в деяких рейтингах навіть очолює списки, обійшовши незмінного лідера Порошенка.

Іншим же кандидатам аналітики не дають майже жодного шансу навіть не те, що на перемогу, а й на можливість потрапити в другий тур виборів, якщо волевиявлення не відбудеться лише в один етап.

Рейтинги кандидатів різняться по різних регіонах країни. Петра Порошенка підтримують на заході, Києві, північному та південному заході та півночі. Сергія Тігіпка на півдні та сході. Юлія Тимошенко має підтримку на заході та центрі.

Маніпуляція зі свідомістю виборців і нав’язані результати не дають можливості людям самим вибирати з-поміж кандидатів. Зрозуміло, що для означених опитувань береться різна кількість респондентів, відповіді відрізняються і за регіонами, де проводилися опитування. Проте, цифри б мали хоча якось наближатися до спільного знаменника, а такого й близько немає. А крім загальних соцопитувань кандидати диктують і свою шкалу загального визнання.