Стали відомі причини загибелі риби у річках Прикарпаття


Працівники обласного державного агентства рибного господарства з початку 2020-го року зафіксували два випадки масової задухи риби: у Калуському районі та у місті Тлумач. Серед загиблих особин - червонокнижні.

Мертву рибу в річці Дуструв у Тлумачі виявили 31-го липня. За словами завідувача сектору іхтіології Державного агентства рибного господарства Анатолія Гордійчука, причиною мору може бути замуленість річки та просочення невідомої речовини з підприємства ТОВ ''М'ясоДар'', пише Суспільне.

"На проміжку півтора кілометра ми виявили 500 штук верховодки, 175 - гірчака, 19 - головенів, два єльця червонокнижних, 11 бичків амурських, десять окунів, одну щуку, 63 особини плітки, 33 пічкури та 14 бичків. Їхня загальна вага - 7,6 кг. Варто зауважити, що багато риби залишилося на дні та пішло за течією", - розповідає Анатолій Гордійчук.

Масова загибель риби на Прикарпатті: в чому причини

Про мертву рибу у річці Пічоса на Калущині 10-го червня повідомили жителі Верхнянської ОТГ. Тоді на місце інциденту виїхала екологічна інспекція та поліція. Уже є результати аналізів, які провели працівники Держпродспоживслужби.

"Досліджено один взірець прісноводної риби та воду з потічка Підчоси. Пестицидів у воді не виявлено. Дослідження риби проводилося на аеромоноз і на гельмінти. Жодного з них у рибі не виявили. Не було перевищено вмісту гранично допустимих концентратів амонію, нітритів, нітратів, сульфатів, хлоридів", - розповіла начальниця відділу контролю за дотриманням санітарного законодавства Калуського районного управління Держпродспоживслужби Оксана Ананєвич.

Також зразки на аналіз із річки Пічоса взяли працівники Державної екологічної інспекції.

"Нещодавно до нас прийшли результати франківської екології. У воді є завищений рівень нітритів. А прийшли результати з калуської держпродспоживслужби, то там все в нормі. З приводу даної ситуації ми направили лист в калуську поліцію, чекаємо відповіді", - каже завідувач сектору іхтіології Державного агентства рибного господарства Анатолій Гордійчук.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!