Суд над ГРУшниками: Адвокати хочуть статусу військовополонених


У Києві почалося підготовче засідання Голосіївського райсуду у кримінальній справі відносно російських співробітників ГРУ РФ Олександра Александрова і Євгенія Єрофєєва. Адвокати просять визнати їх військовополоненими.

Засідання почалося у вівторок близько 9.30, пише Українська правда.

Також на засідання прибули прокурори та адвокати. Справу розглядає колегія у складі з трьох суддів.

Адвокат Оксана Соколовська звернулася до суду визнати Єрофєєва і Александрова військовополоненими.

"Я подала позов до Вищого адмінсуду про зобов'язання визнати їх військовополоненими", - сказала вона.

За її словами, відповідачем є держава Україна.

Третіми сторонами є Генеральна прокуратура, Служба безпеки України та товариство Червоного хреста.

Соколовська вважає, що суд у зв'язку з цим не повинен призначити справу до розгляду по суті.

Крім того, адвокати просять Голосіївський районний суд змінити їм запобіжний захід з утримання під вартою на домашній арешт. Адвокати посилалися на Женевську конвенцію, регулюючу права військовополонених.

У свою чергу, представники прокуратури зазначили, що обвинувачені не є військовополоненими.

Адвокати вважають, що їхні підзахисні є військовополоненими, та їм слід змінити запобіжний захід на домашній арешт на час судового розгляду справи.

Суд пішов до нарадчої кімнати для ухвалення рішення.

Станом 11:27 У Вищий адміністративний суд України надійшов позов захисту спецназівців Генштабу Головного розвідувального управління (ГРУ) РФ Олександра Александрова і Євгенія Єрофєєва з проханням визнати їх військовополоненими

Як повідомлялося, спецназівці ГРУ Олександр Александров та Євген Єрофєєв були затримані 16 травня в зоні проведення АТО в районі міста Щастя (Луганська обл.) При спробі захопити стратегічний міст. У результаті бою один український військовий загинув, троє отримали поранення. Один із затриманих був поранений у руку, інший - в ногу. Затримані були переведені до Києва в Головний клінічний госпіталь Міноборони.

29 травня їм були зроблені планові операції.

19 травня затриманим українські слідчі оголосили підозра у скоєнні злочинів, передбачених ст. 258-3 КК України за участь у терористичній діяльності т.зв. "ЛНР", а в п'ятницю, 22 травня, Шевченківський райсуд Києва обрав для них запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 19 липня включно.

29 вересня Голосіївський районний суд Києва направив матеріали кримінального провадження стосовно Єрофєєва і Александрова в Апеляційний суд Києва, щоб той, у свою чергу, передав документи до Вищого спецсуду з розгляду цивільних кримінальних справ для визначення підсудності.

Потім Апеляційний суд Києва передав до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ ці матеріали для визначення підсудності розгляду справи.

15 жовтня колегія Вищого спецсуду визначила, що справа російських спецназівців розглядатиме Голосіївський районний суд Києва.

УкрінформІнтерфакс-Україна