«Свобода» виступила категорично проти розпродажу держпідприємств


Всеукраїнське об'єднання «Свобода» виступає категорично проти розпродажу державних стратегічних підприємств.

Відповідну позицію парламентарії від «Свободи» Андрій Іллєнко та Михайло Головко озвучили на брифінгу у Верховній Раді, передає прес-служба ВО «Свобода».

Зокрема, націоналісти виступили проти законопроекту №1567 про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, та деякі питання діяльності об'єктів, що виключаються з такого переліку. На переконання народних депутатів-«свободівців», ухвалення такого закону спричинить тотальний розпродаж за копійки державних підприємств, які насправді є стратегічними.

«Уряд, обвинувачений у корупції, який не здатен забезпечити прозорість цього процесу, фактично сьогодні розпочинає розпродаж залишку української економіки. Й очевидно, що серед підприємств, які хочуть продати, є прибуткові і стратегічні, зокрема Одеський припортовий завод, залишки енергетичних компаній і багато інших об'єктів, які відразу ж захоплять олігархи. Водночас підкилимно, шляхом парламентського лобізму знову відбувається проштовхування цього документа. Фактично вже двічі «свободівці» разом з іншими парламентаріями змушували знімати цей законопроект із розгляду. Однак сьогодні він є знову в порядку денному. Звісно, якщо дійде до його розгляду, ми залишаємо за собою право блокування трибуни. Ми не допустимо фактичного банкету під час чуми та розбазарювання майна України, яка до того ж перебуває в стані війни», – заявив Андрій Іллєнко.

Своєю чергою, Михайло Головко зазначив: «Уряд Яценюка прагне в одну мить продати все, а після них хоч трава не рости. І ніхто не думає, що буде з державою чи українським народом. Продаж стратегічних державних підприємств, більше ніж 1000 із яких хочуть виключити з переліку тих, які не підлягають приватизації, є неприпустимим. Ми пам'ятаємо гіркий досвід попередньої приватизації. Згідно з даними Фонду держмайна, було розпродано 29 тисяч держпідприємств всього-на-всього на суму 61 мільярд гривень. Але якщо ми віднімемо Укртелеком, який було незаконно приватизовано, і Криворіжсталь, то вийде дуже мізерна сума. Тут варто згадати заяву Президента про те, що в час кризи нічого не треба продавати, бо це коштує безцінь. Уряд же свідомо опустив українську валюту для того, щоб за безцінь скупити державні підприємства».