Терористи шантажують прикарпатських дітей, які писали листи українським воякам


3 березня в управлінні СБУ в області відбулася зустріч начальника УСБУ Миколи Найдича з представниками освітянських галузей в області та місті і громадськими активістами.

Причиною для зустрічі стали все частіші випадки, коли у соцмережах з школярами Прикарпаття спілкуються представники терористичних угруповань, пише Галка.

Найрезонансніший випадок стався з учнями села Джурів Снятинського району, повідомив Найдич.

Спершу тамтешні восьмикласники відправили листи воякам у зону АТО. В районі Чернухіно патріотичні повідомлення потрапили в руки терористів. Звідти вони дізналися імена прикарпатських дітей і записали провокативне відеозвернення до юних учнів.

“Твои защитники, ми их прикопали здесь, рядом. Они пришли сюда грабить, убивать и насиловать. И получили по заслугам. Плюнь в харю своему учителю”, – йдеться у відеозверненні.

Також відомо, що представники терористичних груп знаходять юних патріотів у соцмережах, і ведуть з ними спілкування.
Найдич повідомив — СБУ не хоче і не має права заборонити дітям бути присутніми у соцмережах. Однак є гостра необхідність у проведенні потужної роз’яснювальної кампанії серед неповнолітніх. Адже найпопулярніші соцмережі – під контролем російських спецслужб. Юним прикарпатцям треба пояснити, що в жодному разі не можна публікувати у соцмережах свої справжні імена, телефони, адреси, інші контактні дані.
Натомість школярів варто навчити, як боротися з інформацією, поширеною терористичними силами та їхніми поплічниками.

Тож СБУ просить Департамент освіти ОДА спільно підготувати роз’яснювальні матеріали, як діяти у випадках державної і особистої загрози в мережі інтернет.
Допомогти у цьому погодився і голова Міської ради батьківського самоврядування Петро Хмельовський. Він порадив, аби діти, які пишуть листи воякам, також не підписували їх своїми прізвищами.
У п’ятницю учасники зустрічі зберуться знову, аби обговорити конкретні заходи у цьому питанні.