Туреччина вивела з ладу російські ЗРК С-400, розміщені в Сирії


Зенітно-ракетні комплекси С-400, які армія Росії оперативно перекинула до Сирії, щоб прикрити свої бомбардувальники від турецьких ВПС, сьогодні, 1 грудня, було нейтралізовано.

Про це повідомляє by24.org із посиланням на турецьке видання «Milliyet», інформує Вголос.

Армія Туреччини встановила на проблемній ділянці кордону із Сирією свої новітні радіоелектронні комплекси «Koral», що роблять російські ракети «сліпоглухими».

Як пояснили журналістам у генеральному штабі турецької армії, необхідність такого кроку диктує розміщення Росією своїх С-400 у Сирії. Пересувні наземні станції «Koral» є новітнім поповненням у лавах турецьких засобів РЕБ (радіоелектронної боротьби). Суть їхньої роботи полягає в повному придушенні сигналів радіоелектронного обладнання супротивника, зокрема радарних систем, за наводкою яких комплекси С-400 виявляють ціль і летять до неї. Таким чином, російські ракети стають «сліпоглухими» і вже не можуть нічого вразити. Ба більше – «Koral» здатний «дезінформувати» ракети й радіолокаційні комплекси противника, передаючи їм помилкові дані.

Про принципи роботи системи «Koral» є не дуже багато інформації – розробка засекречена. Відомо лише, що наземна станція цифровими методами аналізує весь спектр радіоелектронних частот, а алгоритм дій у відповідь комп'ютериформують автоматично й майже миттєво. Ефективна дальність роботи «Koral» – близько 150 кілометрів (це навіть значно більше, ніж відстань від турецького кордону до російської авіабази «Хмеймім» у Сирії). У специфікаціях комплексу РЕБ ідеться, що він ефективний проти радіолокаційних систем як наземного, так й авіаційного або морського базування.

Найближчим російським аналогом турецької системи «Koral» можна назвати комплекс РЕБ «Красуха». Однак, на відміну від розробки турецьких військових електронників, його створено вже доволі давно й він навряд чи зможе хоч якось протистояти сучасним цифровим засобам країн НАТО.