У Долині презентували оновлений збірник праць Степана Бандери


У четвер, 20 січня у Долині презентували збірник праць Степана Бандери “Перспективи Української Революції”. Книга - перевидання збірника, який вийшов друком 1978 року у Мюнхені.

Організували захід громадська організація “Інститут наукових студій націоналізму” та голова Івано-Франківської обласної ради, доктор політичних наук та автор передмови Олександр Сич, передає кореспондентка Бліц-Інфо.

Збірник долинянам у центральній публічній бібліотеці представив Олександр Сич, який власне написав передмову до видання. Свободівець відзначив, що твори Степана Бандери читати нелегко, тож книжку осилить не кожен. Втім, навколо Степана Бандери витає багато міфів, тож збірник його праць зможе їх розвіяти. Найперше, книга для тих, хто хоче більше довідатись про життя, розвіяти міфи та краще зрозуміти світогляд Степана Бандери. 

Водночас, Сич наголошує, що українці зможуть тут знайти багато відповідей на актуальні питання, якщо зможуть глибоко проаналізувати написане.

"Чи є тут відповіді на всі запитання? Ні! Треба розуміти, що класики українського націоналізму писали про свій час і вирішення актуальних у тому часі проблем. Але, попри всю свою інтелектуальність, вони не могли бути провидцями та передбачити всі виклики, які будуть стояти перед українською нацією, та дати на них відповідь. Тодішньою головною проблемою була поневолена нація. Тому головною метою, ціллю, завданням було здобуття Української Держави. Націоналісти розуміли, що за це треба боротися, прикладати надзусиль. А ми хочемо, щоб ця держава в один момент стала класною для нас. Ми завжди чудуємося їхній відвазі, захоплюємося їхньою боротьбою. Але мало захоплюватися! Треба наслідувати їх! Вони боролися у свій час і своїми методами. Зокрема, зі зброєю в руках йшли у підпілля та боролися проти кожного поневолювача. А ми маємо шукати власні методи, бо у нас  вже є українська держава, формально. Але потрібно зробити так, аби вона стала справді українською, за змістом. І в усіх сферах життя, не тільки в культурі, історії. Соціальна та економічна політика має бути українською. А не тільки мова, символи і історія. Всього цього не буде, якщо вимруть українці", - переконаний Олександр Сич. 

Також Олександр Сич розповів історію створення книжки, як націоналісти вирішувати, який пам'ятник поставити на могилі та як увіковічнити память Провідника ОУН. Загалом, над нею працювали по-черзі два редактори, які знали Бандеру особисто, але через власну смерть не могли завершити роботу. Відтак, на підготовку збірника пішов не один рік. Наймовірніше, це був лише перший том, адже такі згадки є. 

"Тому цілком можливо, що колись ми будемо мати ще другий том праць Степана Бандери, а можливо ще й написану його сучасниками біографію, бо така ідея теж була", - відзначає історик. 

Слід зазначити, перевидання значно осучаснили - тут є глосарій рідковживаних, малозрозумілих і діалектних слів, іменний і географічний покажчики. А за допомогою QR-кодів читач зможе потрапити в онлайн-медіатеку, де зібрано оцифровані видання середини минулого сторіччя, у яких публікувався Степан Бандера. Також тут можна побачити десятки зображень, пов’язаних із життям провідника ОУН-УПА. І навіть почути його голос.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!