У «Горганах» радилися, як роздержавити комунальні ЗМІ


У конференц-залі готельно-відпочинкового комплексу «Горгани» в селі Яблуниці Яремчанської міськради учора відбувся виїзний пленум обласної організації Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Прикарпатська журналістська організація з недавнього часу проводить свої пленуми не тільки в обласному центрі, а й різних регіонах краю. Цього разу керівники обласних та районних засобів масової інформації зібралися в щойно відкритому конференц-залі готельно-відпочинкового комплексу «Горгани» в селі Яблуниці – найбільшому на Прикарпатті, в якому мордують працювати до 200 учасників різноманітних бізнесових, наукових заходів. Головне питання порядку денного журналістського пленуму – роздержавлення комунальних засобів масової інформації. 

19 вересня Верховна Рада України прийняла відповідний закон у першому читанні. На думку журналістської спільноти, незважаючи на те, що в ньому враховано чимало пропозицій фахівців мас-медійного цеху, законопроект потребує доопрацювання. Зокрема, в частині передачі майна трудовим колективам ЗМІ. На сьогодні йдеться про те, що майна передаватиметься в оренду терміном на 15 років. За словами голови обласної організації НСЖУ Вікторії Плахти, процес роздержавлення комунальних ЗМІ давно назрів. 

«Якщо його затягнути зараз, то скоро не буде що роздержавлювати, – сказала Вікторія Плахта. – У деяких районах і містах органи влади виходять зі складу співзасновників. Щоправда, більшість комунальних засобів масової інформації наразі не готові до цього. За винятком редакційно-видавничого комплексу «Злагода» в Тлумачі, де вже давно відмовилися від державної дотації, а перейшли на договірні умови висвітлення діяльності органів виконавчої влади. У деяких районах існують протиріччя між співзасновниками, є певний тиск на редакційні колективи. Водночас існує певний психологічний бар’єр, бо в редакціях звикли до дотування діяльності творчих колективів. З іншого боку,керівникам ЗМІ бракує знань менеджменту. Тому ми звернемося до Національної спілки журналістів із проханням організувати таке навчання для керівників редакційних колективів». 

На пленумі звучали пропозиції звільнити ЗМІ від сплати податку на додану вартість, передати майно, яке нажили трудові колективи редакцій за тривалий час діяльності, у їх власність.