У Івано-Франківську провели унікальну операцію


Днями у Івано-Франківську знову побував провідний лікар-уролог, заступник головного лікаря Хмельницької обласної лікарні, кандидат медичних наук Олексій Підмурняк.

 Він прибув на запрошення міських урологів Центральної міської клінічної лікарні і провів унікальну операцію.

Таке оперативне втручання на Прикарпатті  відбулося вперше. Оперували пухлину лівої нирки за допомогою ендовідеохірургічного методу – операції, яка виконується під контролем телебачення з використанням малоінвазивних інструментів.

„Ми проводили ретроперитонеальне ендовідеоскопічне втручання, тобто операцію без доступу в черевну порожнину. Унікальність її полягає в тому, що пацієнт зазнає значно меншої травматизації, немає розсічення великого масиву м’язів, шкіри і підшкірної клітковини. Спочатку перев’язується судинна ніжка, а це попереджує потрапляння пухлинних клітин у кровообіг і розвиток метастазів, а потім уже проводиться видалення самої нирки”, – розповідає Олексій Підмурняк.

За його словами, тривалість такої операції практично аналогічна відкритому оперативному втручанню, але період реабілітації значно менший – не звичні два місяці, а лише близько 2-3 тижнів. Після відкритої операції хворий перебуває на лікарняному приблизно 26-28 днів, а після таких операції – близько 16 днів.

Олексій Підмурняк зауважує: „Особливість такої операції і в тому, що дане оперативне втручання виконувалося без доступу в черевну порожнину, а це означає відсутність таких ускладнень, як спайкова хвороба, пошкодження кишківника, селезінки, печінки. Складність операції в тому, що її виконують лише інструментами, а отже у лікаря має бути великий досвід маніпуляції ними. Та й бачить усе хірург лише у двомірному зображенні на моніторі”.

Такі оперативні втручання на теренах  України виконуються рідко. І уміють їх проводити лише у Донецьку, Хмельницькому і, відтепер, у Івано-Франківську.

Завідувач відділом урології ЦМКЛ Володимир  Котурбаш подякував колезі із Хмельницького за блискуче проведену показову операцію: „Сподіваюся, наша співпраця буде продовжуватися, адже ми хочемо оволодівати новими, найсучаснішими методиками проведення операцій і працювати на світовому рівні. І дуже сподіваємося на допомогу адміністрації нашої лікарні та Департаменту охорони здоров’я у придбанні для нашого відділення новітньої апаратури”.

Володимир Котурбаш наголошує –  лікарям Центральної міської  клінічної лікарні допомогли  організувати та провести оперативне втручання працівники кафедри урології Івано-Франківського Національного медичного університету.

„Не тільки в урології, але й  в усіх наших відділеннях –  офтальмології, хірургії, кардіології, терапії кардіохірургії – ми підтримуємо  запровадження новітніх методик. Приємно, що наші лікарі не є байдужими, багато їздять і вчаться, запрошують провідних спеціалістів до нас. Адже ми можемо прооперувати і оздоровити нашого хворого, а під час показових  операцій навчаються і наші лікарі”, – сказав головний лікар Івано-Франківська Тарас Масляк.

Медики наголошують – новітня методика буде широко використовуватися, адже такі операції можна робити не тільки при пухлинах, але й при наявності каміння у нирці, при кісті, при різних вадах розвитку.