У Коломиї вантажівками знищили частину скверу


У такий спосіб вантажні автівки добираються до робочого об’єкта – будинку по вул. Театральній, 40, де розміщена цукерня «Імпреза». Зараз там власники будинку проводять ремонтні роботи. Вантажівки не мають змоги добратися до будинку в інший спосіб. Тому водії легковажно прямують до об’єкта через сквер, залишаючи за собою глибокі сліди. Відтепер пішохідна зона нагадує суцільне бездоріжжя.

«Прогулятися тут, не вимастившись у бруді, – неможливо, – скаржиться пан Іван. – Зараз по скверу гуляють автомобілі. Гляньте тільки, що вони за собою залишають. Не сквер, а виоране поле».

Власник будинку, де проводять ремонтні роботи, Роман Романюк виправдовується. Мовляв, частину скверу приватизували ще 2009 року. Чоловік демонструє план території. Справді, на зображеному видно, що таки частина скверу входить у їхню власність, а саме прилегла територія до цукерні «Імпреза» (див. фото).

Проте вантажівки дозволяють собі переїжджати через цілий сквер. Роман Романюк на таке зауваження кореспондентів відмовчується.

«Я вже сам не радий та й не хочу, щоб сюди заїжджав транспорт. Як тільки земля підсохне, то вирівняю її та засаджу новою травичкою», – переконує пан Романюк.

Скаржаться коломияни й не тільки на нищення пішохідної зони. Турбують містян й ремонтні роботи, які проводять всередині самого будинку. Коломияни кажуть, що будинок – старовинний і має бути занесений до списку пам’яток архітектури.

Як повідомили кореспондентам у міському відділі архітектури та містобудування, будинок по вул. Театральній, 40 – це садиба кінця ХІХ ст. Але, за словами головного архітектора Коломиї Юрія Процюка, ще не є пам’яткою архітектури.

«Цей будинок знаходиться у переліку об’єктів пропонованих для внесення до пам’яток архітектури місцевого значення. Тому охоронного номера ще не має», – розповів Юрій Процюк.

Проте, за словами головного архітектора, перед проведенням реконструкції чи ремонту потрібно на це отримати дозвіл у Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю. Наразі, за інформацією відділу архітектури та містобудування, власники будинку по вул. Театральній такий дозвіл не отримували.