У Печеніжині створять культурний центр Щепановського


Проєкт Печеніжинської громади здобув перемогу на 12 конкурсі програм розвитку місцевого самоврядування.

У рамках ініціативи в громаді створять культурний центр Щепановського. На реалізацію проєкту виділять 670 тисяч гривень: 500 тис. грн з обласного бюджету та 170 тис. гривень спрямують з місцевої скарбниці. Про це в етері на обласному радіо «Суспільне Карпати» розповіла представниця громади Марія Козьменко, повідомляють в Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття.

За її словами, Станіслав Щепановський – непересічна особистість для Печеніжина. У XIX столітті чоловік був депутатом австрійського Райхсрату, займався індустріалізацією. Свого часу він розвивав нафтову промисловість на Галичині та безпосередньо на території нинішньої Печеніжинської громади.

«Він виявив запаси нафти на Коломийщині і поставив видобуток цього цінного матеріалу на промислову основу. Завдяки чому в одному із сіл нашої громади – Слобідці – з’явились бурові установки. За його сприянням видобуток нафти значно зріс. Щепановський також інвестував у будівництво великого нафтопереробного заводу у Печеніжині. Окрім того, з’єднав нафтопроводом селище Печеніжин із селом Слободою. Також за ініціативи підприємця було прокладено залізничну гілку від Печеніжина до сусідньої Коломиї», – розповіла Марія Козьменко.

У Печеніжині залишився маєток, в якому тривалий час проживав Станіслав Щепановський. Донедавна там знаходилась поліклініка. Нині приміщення пустує. Тому в громаді вирішили створити на тому місці креативний простір.

«Плануємо створити центр культурної спадщини, який об’єднає під одним дахом як місцевих умільців народних ремесл, так і талановиту молодь. Хочемо, щоб цей центр став магнітом для туристів», - сказала проєктна менеджерка ТГ.

У межах проєкту планують перекрити покрівлю будинку, з часом привести будинок до автентичного вигляду. Там знаходитимуться виставкові експонати, присвячені нафтовому підприємцю. До слова, нині ще тривають пошуки матеріалів та експонатів, котрі пов’язані з чоловіком:

«Сподіваємось, що цей маєток стане візитівкою нашої громади, куди зможуть приїздити краєзнавці, історики, аби досліджувати історію нашого краю. Маю надію, що цей центр буде цікавим для різних туристичних груп. Плануємо створити там міні-музей, щоб народні умільці могли організовувати свої виставки».

Марія Козьменко зауважила, що за рахунок цього проєкту буде здійснено поштовх реалізації ідеї. Надалі в ТГ залучатимуть й іншу грантову підтримку задля забезпечення функціонування креативного простору. Також у громаді сподівається і на підтримку від місцевих підприємців.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!