У Рожнятові вперше на Прикарпатті відкрито приватну апітерапію у приміщенні


Загалом апітерапія («апіс» у перекладі з латини — бджола) як метод лікування — явище не нове в сучасній медицині. Вона була поширена ще в сиву давнину, а точніше, відколи людина, так би мовити, приручила диких «Божих комах».

Апітерапія серед іншого використовує лікування укусами бджіл. Саме такий унікальний, до речі, приватний лікувально-оздоровчий заклад відкрило подружжя рожнятівських медиків кардіолог Мирослава Михайлівна та анестезіолог Володимир Іванович Казюки. Для цього власноруч збудували на обійсті свого житлового будинку приміщення на три так звані лежанки (ліжкомісця). Недавно місцевий священик отець-декан УГКЦ Володимир Тарас освятив лічницю, аби, як мовиться, тут завжди витав Божий дух та Господнє покровительство.


Ідея розпочати займатися апітерапією належить добродію Володимирові. Він бджоляр із майже 40-річним досвідом, нині його пасіка налічує понад 200 бджолосімей! Давно виношував задум оздоровлювати хворих такою своєрідною терапією, вивчав спеціальну методичну літературу, спілкувався з тими, хто вже практикував таке лікування. Поділився  ідеєю з дружиною, яка підтримала його і погодилася співпрацювати. Схвалили батькове починання і син Олег (між іншим, перший його помічник на пасіці) та донька Іванна.

Наперед уточнимо, що насправді подружжя Казюків ще не займається лікуванням укусами бджіл, бо для цього потрібно мати ліцензію і сертифікат-дозвіл, але в найближчій перспективі планують цей метод теж застосовувати. А поки що запровадили апітерапію із застосуванням лежанок та продуктів бджільництва.Отож що являє собою саме приміщення, де хворі зцілюватимуться від усіляких недуг і зміцнюватимуть здоров’я? Це три невеличкі кімнати: у двох — три дерев’яні лежанки та масажний стіл, окремо — місце, де пацієнти прийматимуть ліки у формі тих же бджолопродуктів: мед, прополіс, пилок, пергу, маточкове молочко, забрус, гомогенад трутневих личинок, екстракт личинок воскової молі і навіть такий дещо несподіваний та неприйнятний на слух, але вельми помічний препарат, як настоянка з мертвих (!) бджіл (по медичному — хітозан). Кожна з лежанок розміщена  безпосередньо на чотирьох вуликах, у яких постійно вирує бджолине життя: невтомні комахи-трудівниці носять сюди цілющий нектар, відкладають його у соти, тут вони розмножуються-рояться. Вібрація  десяток тисяч крилець — це своєрідний невидимий і безконтактний масаж оголеного тіла пацієнта, у приміщенні із завжди сталою температурою пахне прополісом, ароматичними речовинами. У кімнатах повітря у п’ять-шість разів чистіше, ніж надворі! Термін одноразового перебування у цій дивовижній лічниці — не менше двох годин. Можна і переспати ніч, ефект від того буде ще більшим. Курс апітерапії — від п’яти до десяти щоденних сеансів. Цим методом лікуються і оздоровлюються ті, у кого проблеми з нервовою, імунною, ендокринною, сечостатевою системами, легенями і дихальними шляхами, у кого порушений судинно-руховий апарат, ревматологічні недуги, післяінсультний стан. Він знімає різні болі і навіть підвищує чоловічу потенціюѕ Окрім терапії, тут можуть зробити масаж тіла. І всі ці послуги — за помірну й доступну ціну.

Іван ІВАНИШИН, "Галичина"