УГКЦ відреагувала на дії священника-екстреміста з Івано-Франківська


Нещодавно Версії писали про прикарпатського священика Михайла Арсенича, який попри заклики Патріарха УГКЦ Святослава (Шевчука) не вдаватися до насильства, не погодився з такими мирними закликами Глави УГКЦ. У своїй проповіді коломийський отець закликав людей до радикальних виступів проти влади.

На такі радикальні погляди святого отця згодом відреагував Глава УГКЦ Патріарх Святослав (Шевчук) та головний рабин Києва Яків Дов Блайх, які гостро засудили, священника-екстреміста з Івано-Франківщини. Як заявляють в департаменті інформації УГКЦ, такі радикальні погляди прикарпатського священнослужителя нічого спільного не мають з офіційною позицією УГКЦ, пишуть Версії.

«Ми категорично засуджуємо грудневу промову священика Михайла Арсенича, котра cуперечить місії священика», - так заявив Блаженніший Святослав (Шевчук).

«Закликаємо усіх громадян України до порозуміння, єдності, міжрелігійної та міжнаціональної злагоди і діалогу. Просимо усіх віруючих посилити свої молитви за мир, злагоду і благополуччя України та її народу, а також не реагувати на провокації, у тому числі ті, що мають псевдорелігійні форми», - з такою заявою звернувся до усіх віруючих людей головний рабин міста Києва та України.

«В цьому плані великий подвиг предстоятеля УГКЦ Митрополита Андрея Шептицького та багатьох греко-католицьких священиків, котрі під час Другої світової війни масово рятували євреїв від нацистів, незважаючи на загрозу самим бути замордованими окупаційним режимом, публічно виступали проти вбивств, навіть у воєнний час, – говорить сам за себе», – йдеться у Зверненні.

Спільне звернення до віруючих та усього українського суспільства

Шановні брати і сестри!

В зв’язку з загостренням суспільно-політичної ситуації в Україні та екстремістсько-ксенофобською промовою священика Михайла Арсенича,  котра  інтенсивно розповсюджується в мережі Інтернет, заявляємо наступне:

1. Ми категорично засуджуємо грудневу промову священика Михайла Арсенича, котра явно cуперечить місії священика.

Ми стверджуємо, що такі погляди не мають нічого спільного з офіційною позицією та практикою Української Греко-Католицької Церкви, а також, що вищезазначені погляди суперечать офіційній доктрині Церкви та настановам її священноначалля. В цьому плані великий подвиг предстоятеля УГКЦ Митрополита Андрея Шептицького та багатьох греко-католицьких священиків, котрі під час Другої світової війни масово рятували євреїв від нацистів, незважаючи на загрозу самим бути замордованими окупаційним режимом, публічно виступали проти вбивств, навіть у воєнний час, - говорить сам за себе.

2. Ми закликаємо усіх громадян України до порозуміння, єдності, міжрелігійної та міжнаціональної злагоди і діалогу.

3. Ми також просимо усіх віруючих посилити свої молитви про мир, злагоду і благополуччя України та її народу, а також в жодному разі не реагувати на провокації, у тому числі ті, що мають псевдорелігійні форми.

Пам’ятаймо, що сила України та її народу у єдності!

Блаженніший Святослав (Шевчук),
Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви, Верховний архиєпископ Києво-Галицький

Рабин Яків Дов Блайх,
Головний рабин м. Києва та України,
Об’єднання юдейських релігійних організацій України