Укладачі «індексу Біг-Маку» оцінили курс долара майже у 12 гривень


Укладачі «індексу Біг-Маку», який щороку публікує британський економічний журнал The Economist, назвав гривню однією з найбільш недооцінених валют.

Про це свідчать дані рейтингу за січень 2022 року, пише Громадське.

Так, українська національна валюта опустилася в цьому переліку на шосте місце з кінця, а ще пів року тому була на восьмому з кінця.

Видання укладає «індекс Біг-Маку», не претендуючи на економічну правдивість, а лише порівнюючи валюти за вартістю продуктів, які входять до класичного бургера з мережі фастфуду McDonaldʼs.

Так, The Economist вказує, що «Біг-Мак» в Україні коштує 69 гривень, водночас у США — 5,81 долара (за курсом на момент підрахунку це 164,8 грн). Тобто курс української валюти відповідно до «індексу Біг-Маку» недооцінений на 58,1%, якщо порівняти з фактичним обмінним курсом.

Зазначається, що за таким підрахунком курс долара до гривні щодо купівельної спроможності має бути на рівні 11,88 грн/долар.

Найбільш недооціненими валютами світу в січні 2022 року назвали також грошові одиниці Росії, Туреччини та Індонезії. Переоціненими валютами називають швейцарський франк і норвезьку крону. У Швейцарії «Біг-Мак» коштує на 22,2% дорожче, ніж у США, а в Норвегії — на 10%.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!