Україна впала в індексі корупції Transparency International


Ситуація з корупцією в Україні не виправляється - такими є висновки міжнародного Індексу сприйняття корупції - 2013, обчислюваного Transparency International.

Як повідомляє Антикорупційний портал, Україна зайняла 144 - е місце в рейтингу - поряд з Нігерією, Папуа - Новою Гвінеєю, Камеруном і Центральноафриканській Республікою.

У порівнянні з минулим роком Україна набрала на один бал менше - 25 (100 балів - повна відсутність корупції, 0 балів - повністю корумпована держава). Всього Індекс сприйняття корупції - 2013 охопив 177 держав.
 
Тривожним сигналом, відзначають в Transparency International, стало падіння України відразу на 10 позицій за таким показником, як "політична і фінансова корупція". Аналітики відзначають, що бізнес в Україні все більше монополізується : олігархічні клани витісняють з ринку конкурентів, використовуючи зв'язки з владою і"вибіркову протекцію", що знищує здорову конкуренцію і прозорість. Для підприємців в Україні існує як би два права і різні правила гри - для "своїх" і "чужих". При цьому чиновники виявляються не просто втягнутими у фінансові потоки, але й очолюють їх. Найбільш яскравий приклад - відмова від прозорих закупівель державними підприємствами, а це 350 мільярдів гривень на рік (майже 45 мільярдів доларів США).

Корупція в Україні і відмову Києва від євроінтеграції пов'язані.

Експерти Transparency International напряму пов'язують відмову Києва від підписання Угоди про асоціацію України з Євросоюзом з рівнем корупції в державі. Олігархи України елементарно бояться прозорої конкуренції ринку Євросоюзу, відзначає виконавчий директор "Transparency International Україна" Олексій Хмара. Замість здорової конкуренції вони воліють діяти за звичним тіньовим і "сірими" схемами з колегами з не менше корумпованими сусідніх держав.
 
Україна входить до групи країн "Підвищені ризики", у неї найгірший показник у Європі. Але, як прогнозують експерти Transparency International, вже наступного року Україна може скотитися глибше, до групи"безнадійних"країн - в компанію до центрально- азійським республікам колишнього СРСР, Гаїті, Ємену, Сирії, Іраку, Лівії, Афганістану, Північної Кореї та пр.

У СНД Україна випередила тільки Центральну Азію.

Показово, що в останньому рейтингу корупції Україна з країн СНД змогла обігнати лише Киргизстан (24 бали), Таджикистан (22), Туркменістан і Узбекистан (по 17 балів).
 
Казахстан опинився на сходинку вище України, набравши 26 балів. У Росії - 127-е місце з 28 балами (стільки ж, скільки і в минулому році). Кращий показник в СНД зафіксований у Вірменії (94-е місце), Молдови (102-е місце) і Білорусі (123-є місце).
 
Екс- республіки СРСР, що увійшли до Євросоюзу, розмістилися у верхній частині рейтингу : Естонія з 68 балами зайняла 28 - е місце, Литва з 57 балами - 43- е місце, Латвія з 53 балами - 49 - е місце.

Найкращі та найгірші.

Найменший рівень корупції зафіксовано в Данії та Нової Зеландії, які отримали по 91 балу. Слідом за ними розташувалися Фінляндія і Швеція (по 89 балів), а також Норвегія і Сінгапур (по 86 балів). Ці ж країни були на верхівці рейтингу і минулого року (правда, в іншій послідовності).
 
Останню сходинку в Індексі сприйняття корупції - 2013 зайняли Афганістан, Північна Корея і Сомалі - по 8 балів.