Україна зупиняє транзит третини газу до Європи через дії окупантів


Україна змушена з середи, 11 травня, припинити транзит газу через станції на Луганщині, які опинилися на тимчасово окупованій Росією території – через цей пункт здійснюється поставка третини газу до Європи.

Про це повідомив Оператор газотранспортної системи України, пише ЕП.

ОГТСУ заявила, що настали форс-мажорні обставини, які унеможливлюють подальше транспортування газу через газовимірювальну станцію "Сохранівка" та прикордонну компресорну станцію "Новопсков". КС "Новопсков" є першою з компресорних станцій української ГТС на Луганщині, через яку здійснюється транзит майже третини газу (до 32,6 млн куб. м на добу) з РФ до Європи.

Внаслідок російської війни проти України низка об’єктів ГТС опинилися на тимчасово окупованій території, відтак наразі Оператор не може здійснювати оперативно-технологічний контроль за такими об'єктами – зокрема, станціями "Новопсков" та іншими активами.

"Більш того, втручання окупаційних сил у технологічні процеси, зміни режимів роботи об’єктів ГТС, включно з несанкціонованими відборами газу з транзитного потоку, поставили під загрозу стабільність та безпеку роботи всієї української газотранспортної системи", – заявили в ОГТС.

Згідно чинного транзитного контракту такі дії є форс-мажорними обставинами, що унеможливлюють виконання зобов’язань на точці з’єднання ГВС "Сохранівка", а також прикордонній компресорній станції "Новопсков", які наразі не контролюються ОГТСУ.

"З урахуванням вищезазначеного ОГТСУ інформує, що з 07:00 11 травня 2022 року приймання газу до ГТС України у фізичній точці з’єднання "Сохранівка" здійснюватися не буде", – повідомив Оператор.

Зазначається, що для виконання транзитних зобов’язань перед європейськими партнерами у повному обсязі та згідно з умовами договору можливий тимчасовий перенос недоступних потужностей із фізичної точки з’єднання "Сохранівка" на точку "Суджа", яка знаходиться на контрольованій Україною території.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!