Українцям стане важче потрапити на сезонні роботи в Польщу


З жовтня 2016 року в Польщі набудуть чинності суворіші правила працевлаштування закордонних сезонних працівників, які країна прийняла під тиском Брюсселя.

Про це пише "Польське радіо", зазначаючи, що такі зміни найбільше зачеплять українських трудових мігрантів, які складають абсолютну більшість (понад 90%) серед тих, хто їде до Польщі на сезонні роботи.

Наразі спрощена процедура офіційного працевлаштування дозволяє громадянам Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови, Росії та України, працювати у Польщі без дозволу на працю протягом 6 місяців упродовж року без одержання дозволу на працевлаштування. Для цього польський працедавець має подати у повітове управління праці заяву про намір доручити роботи іноземцеві. Така форма тимчасового працевлаштування іноземців масово використовується польськими виробниками сільськогосподарської продукції.

Після 30 вересня 2016 року, згідно із розпорядженням Євросоюзу, у Польщі будуть введені нові адміністративні процедури, що на практиці означатиме необхідність одержання дозволу на працю. Таких дозволів упродовж усього 2015 року було видано 69 тисяч, в той час як заяв про намір доручення виконання праці іноземцеві було зареєстровано у 10 разів більше — аж 782 тисяч.