В Івано-Франківську дорожчає цукор


Буквально за останні тиждень-два роздрібна ціна цукру на ринках і в магазинах Івано-Франківська «підстрибнула» вверх на півгривні — тепер цей солодкий продукт можна купити за 6,75 — 7,25 грн. за кілограм.

Проте він може й далі дорожчати під впливом ситуації, яка складається на українському ринку цукру. Як повідомляють інформагенції, вперше за останні 10 років у сезон цукроваріння в країні зафіксовано на тлі спаду виробництва цього продукту зростання його середньої оптової ціни за тиждень аж на 9,1% — до 6 тис. грн. за тонну на 1 листопада ц. р. 

Про це пише газета "Галичина".

Голова правління Національної асоціації цукровиробників «Укрцукор» Микола Ярчук зазначає, що нинішній рік нетиповий порівняно з попередніми двома: тоді спостерігалося перевиробництво цукру, а 2013-го виробництво його скоротилося майже вдвоє — з 2,3 млн. т до 1,3—1,4 млн. Знизилася врожайність цукрових буряків у тих регіонах, де їх найбільше вирощують, через тривалі періоди дощів, а також скоротилися посівні площі під
 цією культурою внаслідок профіциту цукру. Все це й призвело до зниження ціни на нього з 9 тис. грн./т влітку 2011-го до 4,5—5,5 тис. грн./т на початку цьогорічної осені.

Як стверджують учасники ринку, собівартість виробництва цукру нині становить 6,2—6,5 грн./кг, тим часом його середня роздрібна ціна в Україні ще два місяці тому не перевищувала 5,2 грн. У той час як цукрові заводи заявляють про збитки, посадовці Міністерства аграрної політики і продовольства переконані, що об’єктивних підстав для зміни роздрібних цін на цукор немає. Подорожчання солодкого продукту вони пов’язують з тим, що учасники ринку, найімовірніше, спеціально «розхитують» кон’юнктуру.