В Івано-Франківську кількість ВІЛ-інфікованих невпинно зростає


Проблема боротьби зі СНІДом в Україні надзвичайно актуальна, адже кількість хворих постійно збільшується. Медики визнають, що прогрес у розширенні програм профілактики серед груп високого ризику та загального населення залишається недостатнім для зупинення ВІЛ-інфекції.

Варто зауважити, що Івано-Франківська область за всіма показниками відноситься до благополучних регіонів України щодо поширення ВІЛ/СНІДу, - повідомляє кореспондент "Бліц-Інфо".

Та все ж в.о. заступника головного лікаря Івано-Франківського обласного центру профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНІДом Вікторія Сємегіна каже, що кількість ВІЛ-інфікованих постійно зростає.

«За перше півріччя 2013 року взято на облік 92 ВІЛ-інфіковані особи, що більше ніж за аналогічні періоди всіх попередніх років. Сьогодні в області нараховується 726 ВІЛ-інфікованих, з них - 215 хворі на СНІД. Але цифра відображає тільки тих осіб, що стоять на обліку в нашому центрі. Реальна кількість хворих у два рази більша», - пояснює Вікторія В’ячеславівна.  

За словами пані Вікторії, основним шляхом поширення ВІЛ-інфекції в області залишаються незахищені статеві контакти.

«Цього року  з 92 осіб - 56 інфікувалися статевим шляхом (61%), натомість за півріччя 2012 року 54% (47 осіб).  Через ін’єкційні наркотики за пів року 2013-го заразились 17 осіб (18,5%), а в 2012-му – 32,5% (28 осіб). Ще частина ВІЛ-позитивних – це діти, народжені хворими матерями. За перше півріччя 2013 їх народилось 19 (20,5%). Але в цьому випадку ситуація найбільше контролюється. Жінки під час вагітності два рази перевіряються на ВІЛ-інфекцію. Якщо є потреба, то на 23 тижні вагітній призначають профілактичну ретровірусну терапію, яка вберігає дитину від зараження. Зазвичай, більшість цих діток після досягнення двохрічного віку знімають з обліку», -  зауважує Сємегіна.

Вікторія В’ячеславівна наголошує, що однією з проблем поширення ВІЛ-інфекції серед населення - небажання приймати ліки, дезінформація ситуації.

«Часто трапляється ситуація, коли ВІЛ-інфікований відмовляється приймати  ретровірусну терапію, яка надається йому державою безкоштовно. Причини різні – одні бояться, що таким чином оточення дізнається про їхній статус, інші начитавшись інформації в Інтернеті думають, що ВІЛ/СНІД  - міф, вигаданий лікарями. Зазвичай такі пацієнти пишуть офіційні відмови, але через кілька років знову ж таки попадають до нас на лікування. На жаль, зупинити процес на останній стадії захворювання неможливо. Нашим пацієнтам потрібно навчитись відноситись до цього захворювання, як до будь-якого хронічного. Наприклад, цукрового діабету. Таке розуміння ситуації ВІЛ-позитивними давно поширене в Європі», - пояснює в.о. заступника головного лікаря.

Вікторія Сємегіна також повідомила, що на 2013 рік Івано-Франківська область повністю забезпечена потрібними ретровірусними препаратами. Але зауважила, що в майбутньому ситуація може змінитись.

«Кількість хворих щороку зростає, а сума коштів, виділених державою на закупівлю препаратів щороку зменшується. Якщо така тенденція триматиметься надалі, то можуть виникнути проблеми з ліками», - вважає пані Вікторія.