В Івано-Франківську навчають кандидатів у прийомні батьки


В обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді розпочалося шестиденне навчання кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі та осіб, які виявили бажання взяти під опіку, піклування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У заході візьмуть участь сім’ї з Богородчанського, Рогатинського, Тисменицького районів, міст Івано-Франківська та Яремче.

Програма навчання передбачає розгляд таких питань:

історія та сучасний стан розвитку сімейних форм виховання в Україні. Сфери компетентності прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів, піклувальників;

важливість батьків та сім’ї для розвитку дитини. Причини переміщення дитини з сім’ї;

подолання у дитини почуття втрати;

повноцінний розвиток дитини та причини його затримки;

задоволення потреб дитини й формування її прихильностей;

зміст і методи сімейного виховання;

роль сім’ї у розвитку індивідуальності, підтримці самооцінки й культурної ідентичності дитини;

планування стабільності життя дитини та сім’ї;

соціальний супровід прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу;

оцінювання потенціалу батьків та потреб дитини. Юридичні аспекти функціонування прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу.

         У навчанні спільно з кандидатами візьмуть участь фахівці районних та міських центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і спеціалісти служб у справах дітей облдержадміністрації, райдержадміністрацій, виконавчих комітетів міських рад міст обласного значення.

Довідково: На сьогодні в області функціонує 75 прийомних сімей (109 дітей) та чотири дитячі будинки сімейного типу (28 дітей). Всі вони перебувають під соціальним супроводом ЦСССДМ, основною метою якого є створення належних умов для забезпечення індивідуальних потреб кожної дитини у розвитку та вихованні.

Навчання кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі та осіб, які виявили бажання взяти під опіку, піклування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, проходить за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 22 (приміщення Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка).