В Івано-Франківську визначили переможців конкурсу Карпатської кулінарної спадщини


На базі технікуму ресторанного сервісу та туризму національного університету харчових технологій в Івано-Франківську відбувся Міжнародний Конкурс Карпатської кулінарної спадщини для навчальних закладів Карпатських країн.

Конкурс проводився в рамках проекту «Карпатська мережа кулінарної спадщини», що виконується ТАІФ у партнерстві з облдержадміністрацією, виконкомом Івано-Франківської міської ради, Асоціацією «Еколоджік» (Румунія), Торгово-промисловою палатою повіту Сату-Маре (Румунія), Асоціацією Шамос-Базар (Угорщина) та Кошицькою регіональною філією Словацької торгово-промислової палати та промисловості (Словаччина) за співфінансування Європейського Союзу.

Конкурс мав на меті підвищити роль та значення кулінарних традицій серед молоді, роботодавців та освітян. Головними завданнями конкурсу стали демонстрація потенціалу традиційної кухні для успішного розвитку готельно-ресторанної та туристичної галузей; виявлення та презентація вмінь і навичок майбутніх працівників гастрономічної та туристичної галузей, а також рівня практичного досвіду, прикладної майстерності та професіоналізму викладачів.

Конкурс проводився у трьох номінаціях: «Кулінарне мистецтво», «Менеджмент традиційного ресторану», «Гастрономічний тур», в яких змагалося 14 команд зі спеціалізованих навчальних закладів Івано-Франківської та Закарпатської областей України та Карпатських регіонів Країн ЄС. Команди представляли Івано-Франківський технікум ресторанного сервісу і туризму, Бурштинський комерційно-економічний коледж, Коршівський аграрний ліцей, Ужгородське ВПУ торгівлі та технологій харчування, Північний університет Бая-Маре, економічний коледж Сату-Маре (Румунія), Конфесійну середню школу ім. св. Йосафата у Требишові (Словаччина), коледж гостинності та туризму у Ньіредьгазі (Угорщина).

Змагання з менеджменту та туризму відбувалися паралельно зі змаганнями з кулінарного мистецтва. Конкурс судили судді, що представляють традиційну гастрономію, туризм та ресторанну галузь України та трьох країн ЄС.

Переможцями конкурсу стали:

-​ в номінації «Кулінарне мистецтво» - Івано-Франківський технікум ресторанного сервісу та туризму Національного університету харчових технологій (Україна) (Пістуняк Ірина, Семенюк Марія, Лазорів Надія, Жирун Марія). Отримано 73 бали зі 100 можливих.

-​ в номінації «Менеджмент традиційного ресторану» - Sipkay Barna вища школа, середня школа та коледж гостинності і туризму (Угорщина) – (Андре Решко, Река Голеч, Лілі Доріна Нич). Ця команда отримала 130 суддівських балів із 160 можливих у цій номінації.

-​ в номінації «Гастрономічний туризм» - Івано-Франківський технікум ресторанного сервісу та туризму Національного університету харчових технологій (Україна) – (Духович Христина, Іванків Наталія, Ворох Марта). Команда отримала отримала 169 балів із 185 максимально можливих у номінації «Гастрономічний туризм». іванофранківцям  лише на 8 балів поступилася команда Бурштинського торговельно-економічного коледжу національного торгово-економічного університету.