Відкрилася виставка вишитих бісером картин присвячена 1025-річчю Хрещення Київської Русі


В рамках проекту «Сузір’я майстрів Прикарпаття» в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулося відкриття персональної виставки вишитих бісером ікон майстрині Людмили Яськевич.

«За фахом Людмила Яськевич медик, а за покликанням душі – митець. Усі ікони її вирізняються майстерним виконанням, тонким колористичним та композиційним вирішенням, викликають подив, захоплення і замилування їхньою благодатною красою», – наголосила директор обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка Людмила Бабій, під час відкриття виставки.

Виставка присвячена 1025-річчю Хрещення Київської Русі. Експозиція сакральних творів, представлена на виставці в літературно-мистецькій вітальні бібліотеки. На виставці у літературно-мистецькій вітальні обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка представлені 33 роботи. Серед них: «Ісус Христос ХV ст.», «Богородиця Ієрусалимська», «Присвята Богородиця Престольна», «Свята Трійця», «Тайна вечеря»  та інші.

«Кожна ікона – це відкриття нового, постійні пошуки найкращого виконання, які не повторюються в інших. В роботи закладаю позитивну енергетику, тепло рук і світло душі, тільки в такому стані вишиваю ікони», – говорить Людмили Яськевич.

Вишиті бісером ікони Людмили Яськевич знаходяться в приватних колекціях США, Голландії, Канади, Португалії, Іспанії, Словаччини, Румунії, Естонії, Австрії, Італії, Росії, Білорусії, України.

За період 2005-2013 рр. відбулося 18 персональних виставок в музеях України, Карпатських і Прикарпатських вернісажах, авторських творчих вечорах, фестивалях краю, а також в Лісабоні на запрошення української діаспори та Посольства України. У доробку майстрині, як правило, старовинні і дуже старовинні ікони ХV–ХVIII ст. візантійського стилю, 43 ікони подаровані зокрема в лаври та церкви.

Фотокопії 4-х робіт майстрині внесені як ілюстративний матеріал до 2-х книг «Ікони України ХVІІІ–ХХ ст.» під редакцією професора історії мистецтва Київської Духовної Академії наук України Дмитра Степовика, які вийшли друком в 2012 р. та в 2013 р.