Відтепер в Івано-Франківську домофони встановлюються лише за згодою всіх мешканців будинку


До Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської звернувся мешканець Івано-Франківська щодо забезпечення права його родини на вільний доступ до своєї власності та використання приміщень загального користування багатоквартирного житлового будинку.

У ході провадження було встановлено, що на входах багатоповерхових будинках встановлюються домофони без отримання на це згоди всіх співвласників цього будинку, а лише 75%, повідомляють  "Паралелі".

З метою захисту прав мешканців Івано-Франківська Омбудсман України Валерія Лутковська 27 березня 2013 року  направила міському голові подання, в якому просила вжити невідкладних заходів з метою приведення пунктів 2.7 і 2.8 Порядку встановлення та обслуговування домофонів у під’їздах багатоквартирних житлових будинків м. Івано-Франківська, затвердженого рішенням сесії Івано-Франківської міської ради, відповідно до вимог чинного законодавства.

На виконання подання виконавчим комітетом міської ради було розроблено проект рішення міської ради, яким передбачено внесення змін у Порядок встановлення та обслуговування домофонів у під’їздах багатоквартирних житлових будинків м. Івано-Франківська, з урахуванням пропозицій Уповноваженого. Після проходження громадського обговорення проекту та його доопрацювання за результатами обговорення, проект був винесений на розгляд сесії міської ради.

Перший заступник міського голови м. Івано-Франківська Зіновій Фітель поінформував Уповноваженого з прав людини про те, що рішенням Івано-Франківської міської ради від 01.08.2013 року № 1170-37 було внесено відповідні зміни до чинного Порядку встановлення домофонів (дверей із домофонами) в під’їздах багатоквартирних житлових будинків м. Івано-Франківська. Відтепер домофон може бути встановлений винятково в разі згоди (підпису) не менше 100% власників чи їх уповноважених представників, як це вимагалось у поданні Омбудсмана.