Вовкодав нападає граційно


В суботу опівдні 72-річний Дмитро Перекліта під’їхав під магазин купити буханець хліба. Несподівано на пенсіонера напав собака. Нині чоловік у лікарні - заліковує рани.

Покусав за 400 гривень

«Ворота відкриваються, і він летить на мене, посеред дороги звалює з ніг і гризе мене, за що попало», - усі події того дня Дмитро Перекліта згадує лише фрагментами. На крик вибігла продавчиня і спробувала вгамувати пса.

Магазин, біля якого трапився нещасний випадок, розташований по вулиці Йосипа Сліпого, 32. Більшість будинків на цій вулиці — приватний сектор. Справа від магазину - масивні ворота, які загороджують вхід на подвір’я. Коли чоловік вийшов з магазину, ворота під напором ґаздівської собаки відчинилися і пес породи алабай напав на перехожого.

“Собака напер лапами на ворота, вони відчинилися, він збиває чоловіка з ніг, вискакує зверху та починає гризти, - так описує побачене перехожий Ігор Червак. І продовжує: - Я не знав, що робити, спершу згадав про монтировку, яка є в машині, але для початку, аби налякати оскаженілого пса, почав сильно сигналити». На приїзд швидкої чекали зо 15 хвилин. Чоловіка повезли в лікарню. Власники собаки в лікарню з потерпілим не поїхали.

«Вони мені в кишеню безрукавки поклали 400 гривень, більше ніхто не приходив і нічого не говорив», - зізнається постраждалий пенсіонер. Показує погризені обидві руки та ногу. Він переніс інсульт, інфаркт та має цукровий діабет. Разом з дружиною вони інваліди, живуть «на ліках». Жінка з дому виходить рідко, поки він в лікарні, їй допомагати нікому. До того ж, під час лікування виникло ускладнення, адже Дмитро Перекліта має алергію на низку медикаментів: більшість ліків, які йому вписали, організм не сприймає. Каже, ті гроші, що всунули у кишеню, витратив давно на препарати.

Жителі мікрорайону, де собака напав на чоловіка, кажуть, що алабая не тримають в належних умовах. Його випускають погуляти у хазяйський сад позаду будинку. За бетонним півтораметровим парканом прибудинкова територія шестипід’їзного 10-поверхового будинку за адресою Кисілевська, 32. Впритул з парканом межує дитячий майданчик. Місцеві мами давно з осторогою поглядають у бік сусідського саду, адже алабай, чуючи дитячі вигуки, з силою кидається на огорожу, в якій у кількох місцях утворилися тріщини.

Говорити з журналістом власниця собаки відмовилася, спілкувалась лише по телефону. Жінка каже, що власник собаки за кордоном, а вона лише дивиться за домом та доглядає собаку. На запитання, хто недогледів собаку і, якщо травмований чоловік подасть до суду, хто нестиме відповідальність - вона чи власник, який за кордоном, чіткої відповіді не має. Проте додає: подвір’я приватне, і собака гуляє, де хоче. Чому ж ворота відкрились, не відповіла.

Тваринний інстинкт

Алабай — одна із найдавніших порід собак. Його вага від 50 до 100 кілограмів. Порода поєднує кров найдавніших собак Тибету, собак-пастухів і бойових псів Месопотамії. Ці собаки - бездоганні охоронці, розповідає голова Івано-Франківського клубу собаківництва Віктор Щетінін. Алабаї виглядають неповороткими, повільними та спокійними. Утім, вони мають вибуховий характер та здатні на блискавичний стрибок. Беручи на виховання таку породу, про це треба пам’ятати. Кінолог визнає, що будь-який собака може покусати - чи то найменший дворняга, чи стокілограмовий вовкодав.

“Собака не винний, винуватий господар, бо не дотримався безпечних умов, не прикрив фіртку, через яку собака може вийти за межі подвір’я. Алабай - собака серйозний, він виконав усе, як слід, охороняв свою територію. В мене також вдома собака, з яким жартувати не варто, то я спеціально облаштував дві хвіртки, аби він без дозволу не вийшов”, - каже Віктор Щетінін.

За порушення правил утримання собак передбачена адміністративна відповідальність. Стаття 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає штрафи від одного до трьох неоподаткованих мінімумів від доходів громадян або лише попередження. Якщо напад собаки відбувся повторно, суд може накласти штраф до семи неоподаткованих мінімумів. Це надзвичайно малий штраф.

В даному разі закон передбачає відповідальність господаря, головне, щоб знайшлися свідки. А свідки готові говорити. У лікарні, окрім медичної допомоги, повинні зафіксувати факт нападу і визначити ступінь тяжкості завданої травми. Саме ці довідки стануть доказовою базою для судового позову. Далі необхідно звертатися до міліції з відповідною заявою.

Наступний етап - суд. Це вагомий аргумент, щоб пильно стежити за чотирилапим другом, тримати його в наморднику чи на короткому повідку.

Проте чоловік судитися з власниками алабая не планує. Каже: «Скільки там на мій вік лишилося... Головне здоров’я вберегти».

Галицький кореспондент