Як безпечно працевлаштуватися закордоном та не стати жертвою торгівлі людьми


Лібералізація візового режиму Європейським Союзом для України спричинила хвилю трудової міграції українців, які нехтуючи елементарними правилами при працевлаштуванні закордоном ризикують потрапити в ситуації пов’язані з торгівлею людьми.

Безвізовий режим дозволяє перебувати у європейських країнах не більше 90 днів протягом 180-денного періоду і не надає права на роботу.

Проте частина населення може використовувати цей час для нелегальної роботи, виїжджаючи на роботу на три місяці кожні півроку.

Що потрібно знати, щоб не потрапити в ситуацію торгівлі людьми? Фахівці рекомендують прості правила:

Немає опису.

ПОТРІБНО МАТИ дійсний закордонний паспорт, підписати трудову угоду (контракт) із закордонним роботодавцем, отримати робочу візу та відповідні дозволи, доки Ви на території України.

Немає опису.

Агенція з працевлаштування за кордоном повинна мати відповідну ЛІЦЕНЗІЮ. Перелік ліцензованих посередників з працевлаштування є на сайті Мінекономіки України me.gov.ua у розділі «Діяльність» рубриці «Трудова міграція».

Немає опису.

У розділі «Прийняті рішення» можна ознайомитися із наказами про видачу відповідних ліцензій юридичним особам.

Немає опису.

ПЕРЕКОНАЙТЕСЬ, що робочий контракт перекладено вірно, він не містить розмитих формулювань, Вам зрозумілі усі умови працевлаштування: обов'язки, робочий графік, розмір заробітної плати, медичне й соціальне страхування, відпустку та вихідні.

Немає опису.

Заздалегідь знайдіть та запишіть КОНТАКТНУ ІНФОРМАЦІЮ найближчого посольства України, а також організацій, які допомагають мігрантам у країні, до якої збираєтесь.

Немає опису.

У розділі «Посольства та консульства» - «Дипломатичні установи» знаходиться перелік усіх дипломатичних установ України, їх адреси та відповідні контакти.

Немає опису.

Зробіть та візьміть з собою КОПІЇ важливих документів (національного та закордонного паспорту, коду, полісу медичного страхування, візи, договору про роботу тощо), один примірник документів та нещодавно зроблену фотокартку залиште своїм близьким.

Немає опису.

Довіряйте свої документи лише працівникам прикордонної служби/поліції. НЕ ЗАЛИШАЙТЕ НІКОМУ свій паспорт під заставу, для «оформлення документів» або з інших причин.

Немає опису.

Домовтесь з рідними про КОДОВУ ФРАЗУ, яка повідомить, що ви потрапили в небезпеку.

Немає опису.

Залиште своїм рідним ДЕТАЛЬНУ ІНФОРМАЦІЮ про місце свого перебування та розкажіть про деталі подорожі. Підтримуйте постійний зв'язок з ними, повідомляйте відразу про зміну місця перебування.

Немає опису.

НЕ погоджуйтесь на НЕОФІЦІЙНУ РОБОТУ. Трудова діяльність за туристичною, діловою або гостьовою візою є порушенням закону. Зазвичай неможливо оформити робочу візу через посередників. Уточніть у відповідному консульстві, чи можливо посередництво при оформленні візи та яка вартість цієї послуги.

Немає опису.

Перед виїздом за кордон на роботу, дізнайтесь, які Ви матимете ПРАВА В КРАЇНІ ПЕРЕБУВАННЯ, а також перевірте інформацію про традиції та закони місцевості, де плануєте перебувати.

Немає опису.

Перед виїздом в іншу країну зареєструйтесь онлайн на сайті Міністерства закордонних справ України в системі ДРУГ.

Немає опису.

Якщо Ви опинились В НЕБЕЗПЕЧНІЙ СИТУАЦІЇ, телефонуйте до місцевих екстрених служб та звертайтесь до посольства України в країні Вашого перебування.

Повернувшись з-за кордону в Україну, або потрапивши в ситуацію торгівлі людьми всередині країни допомогу та вичерпне консультування можна отримати за телефоном безкоштовної національної «гарячої лінії» з питань міграції та протидії торгівлі людьми 0 800 505 501 (зі стаціонарних телефонів) 527 (з мобільного), 527.org.ua – електронні консультації.

Телефон цілодобової та безкоштовної «гарячої лінії» з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей 1547.

В Івано-Франківській області за допомогою можна звернутися до Департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації (вул. Л.Курбаса, 2, тел. 0342 75-24-67) або управлінь соціального захисту районних державних адміністрацій відповідно до територіальної приналежності, БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» (вул. Крихівецька, 102, тел. 066 350 31 53, 097 791 14 84). У місті Івано-Франківську рекомендуємо звертатися до Департаменту молодіжної політики та спорту Івано-Франківської міської ради, як відповідального суб’єкту за реалізацію державної політики з питань протидії торгівлі людьми (вул. Грушевського, 21, тел. 0342 53-40-79).

 

Немає опису.

Дана публікація є можливою за підтримки Канадського фонду місцевих ініціатив (Canada fund for Local Initiatives) в рамках реалізації Департаментом молодіжної політики та спорту Івано-Франківської міської ради проєкту «Інформаційна кампанія «Протидія торгівлі жінками та дівчатами» (Informational campaign «Combating trafficking in women and girls»). #CanadaFundUA

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!