Як росія намагається зіпсувати українсько-польські відносини


Із початку агресії проти України Польща є одним із найпослідовніших і найнадійніших наших партнерів. І не дивно, що українсько-польські відносини стали для росії одним із головних напрямів проведення інформаційно-психологічних спецоперацій.

Для просування потрібних кремлю наративів використовується тактика т.зв. «інформаційних вкидів», тобто поширення через наявні ресурси спеціально підготовлених дезінформаційних та маніпулятивних «новин». При їх підготовці росіяни використовують як офіційні заяви представників польської та української влади у відповідній інтерпретації, так і відверті фейки.

Для досягнення максимального психологічного ефекту пропагандисти посилаються на польських «експертів» і політиків націоналістичних поглядів та представників польських радикальних угруповань. Публікації, в залежності від цільової аудиторії, перекладаються українською, польською та іншою мовою і одночасно поширюються підконтрольними ЗМІ й соцмережами, де за допомогою «фабрики тролей» коментуються в потрібному руслі.

Протягом року основним меседжем «польського» кейсу російської пропаганди є твердження, що ніби керівництво Польщі під різними приводами прагне окупувати західну частину України. Основними «вкидами» за останній рік були наступні.

Інформаційний «вкид». Польща планує окупувати частину України, ввівши на її територію миротворчий контингент. 

Насправді. 16 березня 2022 р. міністр оборони Польщі М.Блащак на зустрічі міністрів оборони НАТО в Брюсселі дійсно презентував проект створення миротворчої місії в Україні. Проте контингент мав складатися не лише з поляків, а й із представників різних країн-членів НАТО, і проект не передбачав окупацію українських територій, а мав на меті надіслати путіну чіткий сигнал, що НАТО не згодні з воєнними злочинами рф». Після відмови генерального секретаря Альянсу Є.Столтенберга відправляти миротворчий контингент в Україну, більше подібних заяв польська сторона не робила.

Інформаційний «вкид». Закон про особливий статус поляків в Україні легалізує захоплення України поляками і дає можливість польським громадянам впровадитися в українську владу та просувати вигідні Польщі закони й рішення.

Насправді. Закон «Про встановлення правових та соціальних гарантій для громадян Республіки Польща, які перебувають на території України» є відповіддю на аналогічний польський закон про допомогу громадянам України, який спростив для українських біженців легальне проживання, працевлаштування, навчання, надання медичної допомоги та соціальних гарантій. Отже, йдеться про дзеркальний крок, а не про односторонні поступки України на користь Польщі. Документ лише унормує правила перебування громадян Польщі в Україні, в ньому відсутній пункт, який надає можливість полякам обіймати державні посади.  

Інформаційний «вкид». У вересні 2022 р. у проросійських соцмережах були поширені фото бюлетенів референдуму, в яких жителів Львівської області запитують, чи підтримують вони входження області до складу Польщі. Автори новини стверджували, що невдовзі такі «референдуми» можуть ініціювати Угорщина та Румунія.

Насправді. 28 вересня уповноважений уряду з безпеки інформаційного простору Польщі С. Жаринь  довів безперечні докази підробки «фотодоказів».

Інформаційний «вкид». 9 липня 2022 року в мережі поширюють фейкову інформацію, нібито уряд України затвердив постанову, згідно з якою Польща отримала право видавати паспорти громадянам України, а отже – «важелі управління» Україною продовжують поступово переходити  до Польщі.

Насправді. Відповідно до законодавства України, громадяни  можуть оформити ID-картки та закордонний паспорт лише в державних установах України. Видачу паспортів за межами України здійснює підрозділ ДП «Документ», яке підпорядковується Державній міграційній службі України, а не уряду Польщі.

Інформаційний «вкид». Польща запустила програму «ополячення» України – в українських школах запроваджуються уроки польської мови.

Насправді. Як заявила віцепрем’єр І.Верещук, можливість отримання освіти українцями в Польщі й поляками – в Україні обговорювались на нараді в січні 2023 р. Проте це лише пропозиція, спрямована на вивчення мов країн-сусідів для інтегрування українців у європейський простір і немає ніяких приводів говорити про «ополячення» українців.  

Відверті фейки стосовно загарбницьких намірів Польщі є частиною цілеспрямованої російської дезінформаційної кампанії з дискредитації стратегічного партнерства між країнами та зменшення рівня підтримки України польською владою і суспільством. Попри зусилля пропагандистів, Польща залишається одним із найпослідовніших та найнадійніших партнерів України.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!