Як «шиють» кримінал


Десятки справ по всій країні - активістів Євромайдану звинувачують у кримінальних злочинах. І навіть засуджують, наприклад, у Луцьку. На Франківщині проти майданівців відкрили два кримінальні провадження. Адвокати Володимир Бандура та Василь Візінський аналізують дії правоохоронної системи. «Звинуватити у криміналі сьогодні можна кожного», - каже Володимир Бандура, колишній міліціонер, член Національної асоціації адвокатів України, учасник Ради адвокатів Івано-Франківської області та обласної ко

Зі свідків - у підозрювані

Трьох громадських активістів калуського Майдану, які дозволили собі на знак протесту проти політики президента спалити його портрет, минулої п'ятниці допитували у кримінальному провадженні як свідків. Через чотири години одного з них по телефону знову запросили до міськвідділу міліції в Калуші і вручили повідомлення - молодий чоловік став підозрюваним в злочині у справі №120130901700001733. Раніше прес-секретар управління МВС в Івано-Франківській області Костянтин Кулак стверджував, що кримінальної справи за фактом спалення портрету Януковича під час протестів на Євромайдані в Калуші не порушено. Речник обласної міліції чи то не знав, що робиться у його відомстві, чи то приховав правду...

Як повідомляли ЗМІ, того дня, коли, за версією правоохоронців, стався кримінальний злочин, калуські студенти проводили акцію на підтримку євроінтеграції і проти приєднання до Митного Союзу. Її почали з імпровізованої вистави, учасники якої були в масках провладних політиків.

На чолі колони учасники пронесли перевернуті портрети президента Януковича, глави МВС Захарченка, секретаря РНБО Клюєва та міністра освіти Табачника. Таким чином, пояснювали журналістам учасники ходи, вони висловили солідарність з луцькою активісткою. Та зазнала переслідувань за аналогічний вчинок з портретом президента. Організатори ходи заявили, що не згідні ані з внутрішньою, ані з зовнішньою політикою влади, і спалили портрет президента.

На захист калушан стали близько десяти народних депутатів - Ольга Сікора, Анатолій Дирів, Юрій Дерев'янко, Олександр Доній, Руслан Марцинків, Леся Оробець, Андрій Пишний. Вони надіслали свої депутатські звернення на адресу начальника УМВС в Івано-Франківській області Василя Фелика та прокурора області Олександра Хряпи. Нардепи вимагають надати інформацію, на підставі чого і за чиїм дорученням проти активістів відкрили кримінальне провадження. І чекають, щоби у встановлений законом термін їх і громадськість поінформували, чи відкриті кримінальні провадження на інших активістів Євромайданів області.

Наразі є ще одне кримінальне провадження проти франківських майданівців - було зареєстроване минулого тижня у справі так званого захоплення адміністративних будівель та органів влади. Те, що таке захоплення фактично не відбулося, нічого - є справа, є троє підозрюваних. «Сьогодні слідчі міліції можуть зареєструвати повідомлення про кримінальне правопорушення в будь-якому випадку,  з будь-якого приводу і проти будь-кого, - коментує адвокат Володимир Бандура. - Я пропрацював у міліції більше 30 років, а це вперше зіткнувся з тим, як на порожньому місці шляхом складання слів - називаю це словоблуддям - можна розписати кримінальний злочин і скласти повідомлення про підозру». Але ж звинувачення треба доводити. «В цьому випадку тим не переймаються», - каже пан Бандура, залучений як адвокат до захисту у справі, і переходить до аналізу документа, що його отримав один із активістів.

 

Конституція проти КПК

Слідчий у кримінальному провадженні, відкритому проти калуських активістів, - один з керівників слідчого підрозділу, майор міліції. Зважаючи на звання і посаду, професіонал із досвідом.  Пише в повідомленні, що підозрюваний діяв «грубо порушуючи громадський порядок». Хотілося би знати, як саме. Читаємо: «що виразилося в нахабному виявленні зневажливого ставлення до існуючих у суспільстві загальновизнаних правил поведінки і моральності». «Це нагромадження слів не є юридичними термінами і нічого не доводить», - каже Володимир Бандура. «Це просто набір слів, на підтвердження яких не наведено жодного доказу», - підтримує колегу адвокат Василь Візінський. Право - точна наука. Кожне слово має мати зміст і бути підкріплене доказом. Адже слова пояснюють дії, а потім стають формулюванням у постанові, яка може реально позбавити людину волі. За словами захисників, хіба що кваліфікація злочину - ст. 296 ч. 2 КПК України, за якою обвинувачується підозрюваний, - сформульована в документі без юридичних помилок.

На думку Володимира Бандури, формулювання повідомлення про підозру в цій справі загалом виглядає дещо поспішним. Незрозуміло, чому слідчий вважає, що було порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства. В цей час суспільство якраз і виражало свою незгоду з політикою влади. Є питання до кваліфікації «хуліганство», оскільки об'єктивна сторона поняття в КПК не конкретизована. Досі ще не було прецеденту, щоби то було «виявлення вкрай зневажливого ставлення до всенародно обраного під час голосування гаранта Конституції, діючого президента», як визначив пан майор слідчий.

«Як захисник, на підставі застосування Конституції України, а вона гарантує громадянину право на висловлення своїх поглядів без обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, уважаю, що ці дії не є злочином - соціально небезпечним і кримінально караним правопорушенням, - каже Володимир Бандура. - Не буду відкривати всіх таємниць захисту, але ми готуємо кілька сюрпризів слідству. Наприклад, хотіли би визнати в цьому провадженні потерпілим гаранта Конституції Януковича В.Ф. і будемо заявляти таке клопотання. Хай слідчий їде в Київ, визнає президента потерпілим. Хай гарант Конституції заявляє, які він особисто має претензії до підозрюваних, як він бачить це «вкрай зневажливе ставлення».

Захисники відзначили ще один перл у повідомленні про підозру: «привселюдне спалення офіційного портрету». «А якщо би це був неофіційний портрет - якщо би президент був, приміром, у плавках на пляжі, то можна палити? Слідчий, який складав документ, в цьому випадку не потрудився дізнатися, що немає такого визначення як «офіційний портрет», оперують поняттям «офіційне фото». Бачимо багато таких моментів, від яких іде юридичний сморід, - відзначає пан Бандура. - Таке моє оціночне судження. Звичайно, слідчий має право на викладення власної думки. Ми з цим будемо боротися всіма наданими нам законом правами».

«Це повідомлення про підозру є не що інше, як творчість посадової особи калуського міського відділу міліції, - уважає адвокат Василь Візінський. - Виглядає, що в голову слідчому прийшло, те він і написав. А шановний міжрайонний прокурор, радник юстиції - а це немала посада, - підписав, а отже погодився із ним».

 

Система і людина

Якщо зробити опудало, приміром, прем'єр-міністра і спалити його на знак протесту проти економічної політики уряду? «Якщо ви зможете довести слідчим, що спалили Ніколя Азіріва, а не Миколу Азарова, то відбудетеся швидше за все штрафом, - прогнозує Володимир Бандура.  - Але якщо на опудалі буде табличка, що воно уособлює прем'єр-міністра, то буде зареєстроване кримінальне провадження».

Далеко ходити не треба: у Рівному триває розслідування надважливої справи також на захист лику Януковича. Слідчі вже допитали трьох громадських активістів та журналістів. Запуск на кульках портрету президента можуть кваліфікувати як злісне хуліганство, здійснене з винятковим цинізмом.

За таке ж потерпіла активістка Євромайдану з Луцька. «Показовий випадок роботи вітчизняної правоохоронної системи, - уважає Василь Візінський. - Тільки за те, що дівчина портрет президента перевернули догори дригом, проти неї зареєстрували кримінальне провадження і застосували міру запобіжного заходу - домашній арешт. А це, до речі, другий за тяжкістю захід після утримання під вартою». Чи треба було слідчим аж так прогинатися? Відповідь очевидна, якщо знати, як саме працює українська правоохоронна система.

«Практика застосування Кримінального кодексу не завжди відповідає його нормам, - пояснює пан Візінський. - Напевно, тому, що немає у нас іще правової свідомості - як у людей, так і у правоохоронців. Кодекс  маємо новий, норми міняються, а система і люди в ній залишаються ті самі. Старий радянський ККУ, що лиш недавно втратив чинність, діяв від 1964 року. Тоді кримінально-процесуальна система була цілковито іншою. Вносилися зміни. Але сама система зберігалася».  «Ми в даний час зіштовхнулися зі старими ідіотизмами в новому кримінально-процесуальному законодавстві, - додає пан Бандура. - Це теж моє особисте оціночне судження. Бачу, знаю, маю досвід, що судді загалом іще мислять старими категоріями. Прокурор і далі є «цар і бог», бо ж веде кримінально-процесуальне керівництво. Тобто, наглядає за слідством. А зараз нагляд настільки жорсткий, що невиконання вказівок прокурора тягне за собою кримінальну відповідальність для слідчого. Виходить, що слідчий - інструмент у руках прокурора».

«Хоча за новим КПК слідчий - самостійна одиниця, процесуальна особа, - додає адвокат Візінський. - Але фактично безпосередньо залежить від прокурора. Тому, що мусить кожне своє рішення узгоджувати з ним. І прокурор може будь-яке його рішення змінити».

Прокурор веде нагляд за проведенням слідчих дій, може давати вказівки, контролювати хід розслідування. При цьому має узгоджувати свої рішення і дії з керівництвом. Складена система вертикалі, вважає Володимир Бандура, у якій на всіх рівнях «рулить» прокуратура.  «Обираючи для підозрюваного міру запобіжного заходу, слідчий або прокурор мають вказати в клопотанні всі ризики, обґрунтування, необхідність його застосування. Це мають бути докази, що людина може втекти від слідства і що до неї просто неможливо застосувати більш м'який захід. Але в моїй практиці ще жодного разу не було, щоби слідчі і прокурори обґрунтовували ці свої вимоги. Вони вважають - і це підкріплено документально, - що досить лише їхнього твердження», - підсумовує Василь Візінський.

 

Позбутися страху

Ще одна франківська «політична» справа проти трьох молодих чоловіків з так званого «Правого сектору» . Кримінальне провадження за ст. 341 - захоплення адміністративних будівель, органів влади. Також показова, якщо говорити про законність, уважає захисник Володимир Бандура. «За ст. 62 Конституції, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. А в клопотанні про призначення запобіжного заходу до судді слідчий пише: «підозрюваний вчинив злочин, який відноситься до категорії середньої тяжкості». І визначає, що той може впливати на свідків, які є працівниками міліції. І тому з метою запобігання подальших кримінальних правопорушень просить вжити заходи. «Що це, прокурор Вишинський, 30-ті роки?», - знизує плечима адвокат.

Що робити? Не боятися. Відвідувати правоохоронців із захисником. Вивчити і застосовувати Конституцію України. Такі три поради, на думку Володимира Бандури, актуальні в даний час для кожного громадянина.  «У нас є багато людей, які свого часу перейшли ту репресивну машину, рудименти якої маємо досі. Перейшли і перестали боятися. Ті, хто не зламався, навчили так само не боятися своїх внуків і правнуків, - вважає пан Бандура. - Подолати страх і знати свої права - це тепер головне для нас. Дивіться: Україна навчилася співати гімн, люди почали поважати прапор. Мусимо навчитися Конституції».

Наталія КУШНІРЕНКО "Галицький Кореспондент"