Як у Франківську працює кріобанк для військових (ВІДЕО)


Кріобанк для військових. Верховна Рада ухвалила закон, яким гарантує всім українським воїнам безоплатну можливість замороження і зберігання їхніх репродуктивних клітин.

За словами парламентарів, в такий спосіб вони хочуть зберегти за захисниками і захисницями можливість мати своїх дітей в майбутньому. Адже фронтове життя сильно впливає на зниження репродуктивних функцій як у чоловіків, так і жінок.

Прикарпатський центр репродукції - один із шести державних закладів, які зберігають біоматеріал десятиліттями. До них звертаються люди, які в силу різних обставин змушені відкласти своє батьківство, каже директор.

"Наша клініка винайшла можливість провести забір і зберігання репродуктивних клітин військовослужбовця абсолютно на безкоштовній основі. Ми повинні всі думати про збереження генофонду. Про збереження нашого майбутнього покоління", - розповідає Ігор Головчак, директор Прикарпатського центру репродукції людини.

Медики кажуть, що фронтове життя впливає на зниження репродуктивних функцій. Відтак, військовим, які планують мати дітей, варто зберегти свої репродуктивні клітини ще до від'їзду в зону бойових дій.

"Тому що на репродуктивну функцію впливає переохолодження, постійний стрес та відсутність коректного режиму робота-відпочинок", - розповідає Марія Макулович, ембріолог Прикарпатського центру репродукції людини.

Собівартість забору та зберігання статевих клітин - дуже різниться. Для чоловіків кріоконсервація обходиться до тисячі гривень, в той час як для жінок - від двадцяти тисяч. Відтак, без фінансової підтримки держави, каже директор центру, їм не обійтися.

Детальніше у сюжеті "Подробиць":

 

 



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!