Як воїнам з Прикарпаття отримати статус учасника бойових дій


Процедуру надання статусу учасника бойових дій та необхідні для цього документи роз’яснює начальник відділу в області Міністерства у справах ветеранів України Володимир Веркалець.

Учасниками бойових дій є особи, які брали участь у виконанні бойових завдань із захисту Батьківщини у складі військових підрозділів, з'єднань, об'єднань всіх видів і родів військ Збройних Сил діючої армії (флоту), у партизанських загонах і підпіллі та інших формуваннях як у воєнний, так і у мирний час (стаття 5 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»).

Перелік підрозділів, що входили до складу діючої армії, та інших формувань визначається Кабінетом Міністрів України Перелік осіб, що належать до учасників бойових дій, визначений статтею 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Право на отримання статусу учасника бойових дій мають право не лише військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані) та й інші особи, які входили до складу добровольчого формування територіальної громади, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали територіальну цілісність України і брали безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії Російської Федерації.

Що потрібно, щоб отримати статус учасника бойових дій?

1. Доповідна записка командира військової частини, в якій зазначаються: псевдонім особи, часові та просторові показники виконання нею поставленого завдання.

2. Витяг із наказу про залучення особи до виконання завдань руху опору.

3. Витяги з відповідних розпорядчих документів з питань руху опору, що стосуються поставлених завдань, визначених у доповідній записці.

4. У разі потреби – документ, що підтверджує зв’язок поранення (контузії, каліцтва) з безпосереднім виконанням завдань, виданий відповідною військово-лікарською комісією. Захисникам, які в результаті виконання бойових розпоряджень та наказів отримали поранення (контузії, каліцтва), що унеможливило подальше виконання ними відповідних завдань, статус учасника бойових дій надається незалежно від кількості днів залучення їх до виконання відповідних завдань.

Що робити, якщо командир військової частини не подав документи до відомчої комісії про надання статусу УБД?

У разі неподання командиром військової частини документів, особа може самостійно звернутися до відповідної комісії. Всі необхідні документи надсилаються рекомендованим листом з повідомленням або необхідно особисто зареєструвати звернення у відповідній комісії. Якщо ж у особи відсутні документи для підтвердження статусу учасника УБД, то йому необхідно звернутись із рапортом до командира військової частини. В рапорті необхідно зазначити, що задля отримання статусу учасника бойових дій, особа просить надати необхідні документи.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!